Танев: Няма опасност за кандидат-студентската кампания в Свищов

Танев: Няма опасност за кандидат-студентската кампания в Свищов | StandartNews.com

Няма опасност от пропадане на кандидат-студентската кампания в Стопанска академия "Д.А.Ценов". Това заяви образователният министър Тодор Танев. И бе категоричен, че няма да бъде обявена "нулева" учебна година заради проблема с ректора.

Дипломите на новите висшисти ще бъдат подписвани от този ректор, който съдът потвърди за легитимен, обясни министърът в парламента като отговор на въпрос депутата от БДЦ Борислав Иглев.

Създадена е организация за безпроблемно протичане на кандидат-студентската кампания. Това е научил Танев от временния ректор. Подават се документи за участие в класиранията както в Свищов, така и в офисите на академията в страна, а също и онлайн. До настоящия момент броят на подадените документи е 550, каза Тодор Танев. Образователното министерство ще подкрепи всички мерки на временното ръководство, които са насочени към осигуряване нормалното протичане на кампанията, стана ясно от думите на образователния министър, цитирани от БГНЕС.

Стандарт Нюз припомня, че скандала в ректората на университета стана след като изборът на проф. Теодора Димитрова бе атакуван в съда, което принуди Тодор Танев да зназначи временен ректор. Това решение също не се понрави на някои, но от Върховния административен съд обявиха, че всичко е легитимно.

Имаме чудесни професори, академии и ВУЗ-ове, но за съжаление имаме и културата на "дръзко незачитане на съда и на академичния морал и принципи". Отговорни са тези, които десетилетия не са обръщали внимание. "Ще има да чистим още много, докато стигнем до онзи дух, който през 1939 година по време на 50-годишната на Софийския университет е имало тук", каза образователният министър.

Цялата задача на министерството е била да се спази морала, като се остави на съда като най-висш модератор и балансьор на всички интереси да се произнесе. "Ще гледаме само напред, без лов на вещици. Искам да има съгласие и диалог, няма нужда от нови фронтове, които да се отварят", завърши Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай