Танев: Не може само аз да съм виновен за всичко

Танев: Не може само аз да съм виновен за всичко | StandartNews.com

„Не може само аз да съм виновен за всичко". Това заяви министърът наобразованието в оставка Тодор Танев заяви министър Танев.

„Тези учебни програми бяха готови преди три години, макар и силно променени от мен сега. И тогава са правени доста консултации и разяснения с учители. Никой не може да ми докаже, че не е знаел за това", заяви в предаването „Събуди се" министърът на образованието в оставка Тодор Танев.

„Имало е системно лоша комуникация, а не системни проблеми", заяви министърът. Той обаче е категоричен, че за това не може да бъде обвиняван само той.

По думите му следващият министър ще има една добре постлана основа, върху която да работи.

Тодор Танев коментира още, че в министерството е имало много кражби и той е бил на път да пресече тази практика.

Що се отнася до Меглена Кунева, чието е единственото споменавано име за следващ министър на образованието, Тодор Танев заяви:

„Г-жа Кунева ще закачи нещата където и да е. Например ако беше в здравеопазването, там щеше да ги приспособи към нашето председателство на Европа през 2018", иронизира Танев.

Освен това Тодор Танев отправи тежки обвинения за корупционни схеми в системата, които е бил на път да прекъсне.

„Плащаме по 20 милиона за учебници на година, писани от едни и същи хора или поставени от тях лица, при това свързани с министерството, а след това сами си ги оценяват. Това е безобразие. Не ме интересува кой е бил министър тогава. Важното е, че такъв манталитет съществува", заяви Тодор Танев. „Имах предвид да сложа национален пул от анонимни, но проверени учители, които нямат връзка с авторските колективи. Тези учители да стават членове на тези комисии, които да оценяват новите учебници. Това е затягане на кранчето. Тодор Танев, който не участва в такива неща, естествено започна да става неудобен", заяви министърът в оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай