Танев иска да не се приемат студенти с ниски резултати

Танев иска да не се приемат студенти с ниски резултати | StandartNews.com

В законопроекта на МС се предлагат мерки за диференциране на субсидирането и прекратяване на практиката за приемане на студенти с ниски резултати с цел раздут бюджет за повече държавни пари. Това каза от парламентарната трибуна министърът на образованието Тодор Танев по време на разглеждането на първо четене на промените в Закона за висшето образование. Обект на дебат са 6 законопроекта, включително и на МС, предаде БГНЕС.

Досега парите, които държавата отпуска, следваха студента, а не се дават заради качеството на обучението му и това трябва да се промени, каза той.

Искаме да акцентираме върху приоритетните за България специалности, за да може висшето образование да има връзка с живота, с бизнеса, с потребностите на държавата, подчерта министърът.

Субсидията за научна дейност на ВУЗ-овете ще се отпуска по сериозни критерии за научни успехи. Слабите научни резултати на университетите ще водят до спиране на субсидията за наука. Ще се прекрати приемът в професионалните направления на кандидат-студенти с най-ниски резултати. Диференциация ще се наложи и при определяне заплатите във всеки отделен ВУЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай