Свищовската академия в клопката на Темида

Свищовската академия в клопката на Темида | StandartNews.com

След феодализма на Величко Адамов висшето училище навлезе в съдебна ера

Незаконният ректор Теодора Димитрова затрупа с жалби университета

Съдебните саги около Стопанската академия в Свищов оставиха задълго без ръководство висшето училище. В понеделник се наложи то да излъчи втори временен ректор, който просветният министър Тодор Танев трябва да назначи на този пост. Става дума за проф. Марияна Божинова, ръководител на катедра "Търговски и туристически бизнес". Тя трябва да замени досегашния временен ректор проф. Иван Върбанов, който изкара на този пост допустимите според закона 6 месеца. Проф. Божинова е излъчена по изричното искане на министъра, който е настоял да му бъде предложен кандидат, около когото се обединява по-голямата част от академичната общност.

Ехото от управлението на бившия ректор проф. Величко Адамов продължава да заглъхва в Стопанската академия в Свищов. След епохата на феодализъм университетът навлезе в съдебна ера. В момента висшето училище е оплетено в дела, които се намират на различен етап, и на практика те блокират възможността да бъде избрано ново ръководство и университетът да заживее нормално. Университетът няма нито академичен съвет, нито Общо събрание, които по принцип са ръководни органи на едно висше училище. В писмо-обръщение, изпратено от просветния министър проф. Тодор Танев до академичната общност на вуза, е написано, че е твърде възможно съдебната сага да не приключи дори до края на академичната учебна година. И нищо чудно.
Големият проблем от гледна точка на закона за висше образование е, че той по никакъв начин не е предвидил темповете, с които работи родната Темида. В него е записано само, че в подобна ситуация просветният министър назначава временен ректор,

чийто мандат може да трае максимум 6 месеца

Не е казано нищо за възможността начело на висшето училище да се изреждат временни ректори, докато и последната съдебна инстанция се произнесе. Нито пък е предвидено какво се случва с университет, в който бива обжалван всеки издаден документ и делата могат да текат с години.

Точно това се случва в момента със Стопанската академия. В началото на лятото Общо събрание избра за ректор 35-годишната проф. Теодора Димитрова, смятана за протеже на Величко Адамов, който по думите на преподаватели бе превърнал висшето училище в лична губерния. Самото Общо събрание обаче се оказа нелегитимно и с него падна и изборът на проф. Димитрова. Заради патовата ситуация университетът изпадна в безпрецедентна управленска криза и министърът на образованието назначи за временен ректор проф. Иван Върбанов. Именно това назначение стана обект на първата жалба на проф. Димитрова. В момента тя очевидно действа на принципа "жалби до дупка" - на съда са дадени както заповедта на министъра за назначаването на проф. Иван Върбанов, така и предварителното изпълнение на заповедта, но това дело тя вече е загубила. Впоследствие проф. Димитрова обжалва в съда и заповедта на проф. Върбанов за свикване на ново Общо събрание на 2 декември, което трябваше да избере новия постоянен ректор на Стопанската академия. Това е обжалвано на основание, че все още не са приключили съдебните дела, свързани с решението на министъра да назначи проф. Върбанов на поста временен ректор. Не се знае дали няма да последват и други жалби. В момента проф. Димитрова е преподавател в Стопанската академия, но според нейни колеги е излязла в болнични. Всъщност

именно вчера трябваше да се проведе Общото събрание

което да избере постоянен ректор на висшето училище и да се излезе от патовата ситуация. Съдът във Велико Търново обаче е разпоредил събранието да не се провежда, докато не се изчисти предишният съдебен казус. В момента се чака Върховният административен съд да се произнесе по това решение, като той трябва да го направи в максимално кратки срокове. Възможно е да се случи дори до края на седмицата. Ако това стане и разрешение за свикване на Общото събрание бъде дадено, университетът най-сетне ще се сдобие с ръководни органи. Ако обаче и последната инстанция не позволи събранието да бъде свикано, това значително ще усложни съдебната сага.

Друг въпрос е, че и новоизбраното ръководство на свой ред може да бъде обжалвано от проф. Димитрова. Хипотетично може да се получи така, че университетът в даден момент да се окаже дори с двама законни ректори, ако съдът уважи някое от исканията на проф. Димитрова, смятат юристи. За ректорския пост сега се борят двама кандидати - ръководителят на катедра "Финанси и кредит" проф. д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц. Иван Марчевски, който на изборите през май бе опонент на Димитрова, но не спечели.

Неотдавна просветният министър Тодор Танев предупреди академичната общност, че ако университетът твърде дълго остане без ръководство, той може да бъде "федериран" - тоест превърнат в част от някое друго висше училище. Всъщност обаче дори пред това решение има пречка. Свищовската академия е създадена с дарение от Димитър Ценов, в което изрично е посочено, че университетът не трябва да се окрупнява или мести в друго селище. Преди години вече е бил правен опит свищовската академия да бъде преместена в друг град, но се оказало, че

при условията на дарението това е невъзможно

Според преподаватели, въпреки нерешения казус с ръководните органи на вуза, обстановката в него вече се успокоява спрямо периода май-юни, когато приключи ерата "Адамов" и излязоха първите данни за злоупотребите на предишния ректор. Разклатеното положение на вуза не се е отразило и на резултатите му в рейтинговата система, където той заема сравнително добри позиции. Юристи обаче препоръчват да бъде направен ремонт на Закона за висшето образование, с който текстовете, свързани с временното управление на един университет, да бъдат коригирани така, че да имат връзка със сроковете, в които обикновено се произнася българският съд. Както и да се направят такива промени, съгласно които пред неограничената сега власт на ректорите най-сетне да бъдат поставени някакви прегради. Вероятно едва тогава ще може да се каже, че от казуса "Свищов" е имало и някаква полза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай