СУ поведе на Американския в направление "Икономика"

СУ поведе на Американския в направление "Икономика" | StandartNews.com

София. Софийският университет "Св. Климент Охридски" поведе по рейтинг и в направление "Икономика", стана ясно от новите данни за официалните рейтинги на висшите училища у нас за 2014 г., представени днес на пресконференция от просветното министерство.

До този момент направление "Икономика" се оглавяваше от Американския университет в Благоевград. Трети е пък Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).

Алма матер вече води общо в 21 направления, което е с 3 повече спрямо миналата година, информират още от МОН. Става дума за - "Биологически науки", "Биотехнологии", "Информатика и компютърни науки", "Икономика", "История и археология", "Математика", "Науки за земята", "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Политически науки", "Право", "Психология", "Религия и теология", "Социални дейности", "Социология и антропология", "Туризъм", "Физически науки", "Филология", "Философия" и "Химически науки". Наравно е с Американския университет в Благоевград при "Обществени комуникации и информационни науки", за разлика от миналия път, когато изоставаше на второ място.

Американският университет води в направлението "Администрация и управление", а Академията на МВР и Университетът за строителство, архитектура и геодезия (УАСГ) имат равен брой точки на върха на класацията в направление "Архитектура, строителство и геодезия", в което се включва и специалността "Пожарна безопасност".

Новите данни показват, че средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 867 лева, а делът на регистрираните безработни сред тях е 3.77%. По-малко от половината наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование (46%). Най-ниска безработица, под 1%, и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) се наблюдава сред завършилите "Медицина", "Фармация", "Стоматология и "Военно дело".

Класацията се прави за четвърта поредна година. Изпълнител е "Отворено общество" със сътрудничеството на Министерството на образованието и науката, информира още "Дневник".

Един от авторите на изследването Георги Стойчев посочи най-често срещаните професии в направление "Информатика и компютърни науки" - една от най-желаните специалности: "На първо място са специалисти по информационни и комуникационни технологии - близо 43% от завършилите. На второ място - специалисти по природни и технически науки, като място - продавачи, третата най-често срещана професия сред завършилите това професионално направление, за което толкова често срещаме информация в медиите за липса на кадри", каза Стойчев, цитиран от БНР.

Най-ниска безработица - под един процент, и най-висока степен на приложение на придобито висше образование - над 90 на сто, се наблюдава сред завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело. "Проблемът на нашето висше образование не е, че произвеждаме много студенти, за които няма работни места на пазара на труда. Имаме сгрешена структура на висшето образование. Рационализирането на тази структура може да доведе до повишаване на ефективността на публичните и частни инвестиции", каза още Георги Стойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай