Студентските стажове стават платени

Държавата брои пари за работещи младежи през ваканцията

Студентските стажове стават платени | StandartNews.com

София. Студентските стажове стават платени. Държавата ще заплаща с европари практиките на младите хора, съобщи зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. Той уточни, че средствата за това ще дойдат по новата оперативна програма "Наука".

Стажовете ще претърпят сериозни промени още следващата година, заяви Кръстев. За първи път младите хора ще могат да карат практика още от втори курс. Досега се чакаше те да станат в последните курсове на университета, за да могат да се обучават в реална работна среда. "Студентите ще могат да започнат в една фирма, а след това, ако не им хареса, да сменят работодателя. Могат и да останат в същата компания и да натрупат опит", каза Кръстев. Новост е и това, че те ще могат да карат такива стажове всяка година. Досега се допускаше студентът да е на практика само веднъж в рамките на една програма. По този начин младите хора ще бъдат подготвени за първата си работа, когато завършат. Заплащането им ще бъде под формата на стипендия, но сумата все още не е уточнена. В Кодекса на труда пък ще има промени, които специално да регламентират понятието "стажант", поясни още Кръстев.

С други 100 млн., договорени с Брюксел по линия на младежката заетост, пък държавата ще субсидира летните работни места на студентите. Така бизнесът ще има стимули да наема млади хора само за работа през ваканциите.

Всички общежития пък ще бъдат ремонтирани с европари по програма "Регионално развитие", каза просветният министър Анелия Клисарова. Тя заяви също, че бюджетът за образование тази година ще бъде със 100 млн. лева по-голям.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай