Ставаш лекар без пари

Държавата ще плаща студентски такси за дефицитни кадри

Ставаш лекар без пари | StandartNews.com

Съвсем скоро бъдещите лекари може да следват без пари. Просветното министерство обмисля варианти, при които със средства от Европа да бъдат покрити таксите на младежите, учещи в приоритетни за държавата специалности. Другата идея е техните стипендии да бъдат увеличени, разказа зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. Става дума за професии като педагогика, медицина, компютри и някои от инженерните специалности, в които имаме недостиг на кадри. "Това не е окончателният списък. Ще разработим цял комплекс от мерки за привличане на млади хора, които не се изчерпват само със стипендиите. Все още обсъждаме какви да бъдат, засега това е само един от вариантите", обясни Кръстев пред "Стандарт". Парите ще бъдат по новата европрограма "Наука и образование", която се очаква да тръгне догодина.Педагози, медици, инженери и компютърни специалисти може да следват без пари. Държавата обмисля вариант, при който да поеме семестриалните такси на приоритетни специалности с европари. Зам.-министърът на образованието Иван Кръстев разказа, че в министерството предвиждат увеличени стипендии за тези специалности, като вариантите са два. В единия случай младежите, избрали да следват в тези сфери, ще получават много по-високи евростипендии. В другия ще получават нормалните суми от 120 лева, а държавата ще плаща таксите им.

Още 15 млн. от икономии ще бъдат прибавени към евростипендиите, които младежите ще получат за зимния семестър. Над 100 000 студенти са кандидатствали за парите, но одобрени са по-малко от половината.

Средният успех на класираните младежи е 5,55. С най-висок резултат от следването са класираните от Музикалната академия, Военната академия и тази на МВР, а на четвърто място е Алма матер, сочи статистика на МОН. Веднага след това се нареждат останалите висши училища по изкуствата, както и УниБИТ и Медицинският в Плевен. Младите музиканти, които са успели да се доредят до европари, имат среден успех 5,99. Критерий за класирането е успехът от двата предходни семестъра. Най-много са пълните отличници в Медицинския университет - 127, и бъдещите юристи от СУ - 68.

Най-възрастният студент със стипендия е на 73 г.

и учи в Пловдивския университет. Най-младият пък е от спортната академия. Статистиката сочи, че студентите най-често използват евростипендиите си за покриване на таксите за обучение. 70% от стипендиантите са жени. Въпреки че очакванията на министерството били много от студентите да са работещи, оказва се, че 82 на сто от класираните не се трудят и залягат над обучението си.

За този семестър срокът за подаване на документи започва да тече от 9 декември. На 14 януари ще бъдат ясни имената на класираните, а до 5 март парите трябва да бъдат преведени в картите на студентите. Младежите имат право да кандидатстват и за т.нар. специални стипендии, които се отпускат за студентски научни, изследователски или практически разработки, както и за участие в художествено-творчески дейности. Една стипендия е

200 лв. и се дава еднократно за семестъра

но имаш право да кандидатстваш за няколко. Министерството обаче приело ограничение те да бъдат не повече от пет, след като се появил студент, който кандидатствал с общо 17 разработки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай