Стаматов: Не можем да товарим ученика с всичко

Стаматов: Не можем да товарим ученика с всичко | StandartNews.com

Не можем да товарим българския ученик с всичко, което е създадено от български и чужди автори. Това обяви в Сливен Диян Стаматов, зам.-министър на образованието, който участва в обсъждане на новите учебни програми по български език, литература и история. На страницата на министерството постоянно постъпват предложения, касаещи програмите. Повечето от тях са в подкрепа на предложените програми като цяло, а някои са свързани с конкретно произведение. Забелязва се подкрепа в посока олекотяване на учебния материал, каза Диян Стаматов.

Това означава да има по-малко произведения или откъси от такива в частта "задължителна подготовка". Което пък ще даде възможност за надграждане през останалото време - учителите да могат свободно да изберат онези произведения, които са според спецификата и темпа на класа и неговото развитие. По предмета "История и цивилизация" за пети клас трябва да се подготвят адекватни учебни помагала според новата учебна програма. При този случай в пети клас ще се изучава задължителна програма, която преди се е изучавала в седми клас.

"Иго" и "османско владичество" са политическите наименования на този период, те са били в настоящите учебници, те са заложени и в програмите, които в момента се предлагат за обсъждане и вероятно ще бъдат в този вид утвърдени. Думата "съжителство" не е исторически засегната и не е по отношение на политическата система за този период от време", заяви зам.-министърът. В обсъждането взеха участие експерти, директори и учители от областите Сливен, Бургас, Стара Загора и Ямбол. Изказване направи и кметът на Сливен Стефан Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай