Понеделник,

Стаматов: Не можем да товарим ученика с всичко

От: Администратор -
786
Стаматов: Не можем да товарим ученика с всичко
A
A
A

Не можем да товарим българския ученик с всичко, което е създадено от български и чужди автори. Това обяви в Сливен Диян Стаматов, зам.-министър на образованието, който участва в обсъждане на новите учебни програми по български език, литература и история. На страницата на министерството постоянно постъпват предложения, касаещи програмите. Повечето от тях са в подкрепа на предложените програми като цяло, а някои са свързани с конкретно произведение. Забелязва се подкрепа в посока олекотяване на учебния материал, каза Диян Стаматов.

Това означава да има по-малко произведения или откъси от такива в частта "задължителна подготовка". Което пък ще даде възможност за надграждане през останалото време - учителите да могат свободно да изберат онези произведения, които са според спецификата и темпа на класа и неговото развитие. По предмета "История и цивилизация" за пети клас трябва да се подготвят адекватни учебни помагала според новата учебна програма. При този случай в пети клас ще се изучава задължителна програма, която преди се е изучавала в седми клас.

"Иго" и "османско владичество" са политическите наименования на този период, те са били в настоящите учебници, те са заложени и в програмите, които в момента се предлагат за обсъждане и вероятно ще бъдат в този вид утвърдени. Думата "съжителство" не е исторически засегната и не е по отношение на политическата система за този период от време", заяви зам.-министърът. В обсъждането взеха участие експерти, директори и учители от областите Сливен, Бургас, Стара Загора и Ямбол. Изказване направи и кметът на Сливен Стефан Радев.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички