Специалности сандвичи смениха икономиката

Специалности сандвичи смениха икономиката | StandartNews.com

Проверете дали избраният от вас вуз действително дава висше образование

Дизайн на компютърни игри е една от най-хитовите професии

Всеки осми абитуриент тази година стяга куфари за университет в чужбина. И ако броят на българчетата, отиващи да учат навън, расте, в последните години много се е променил и начинът, по който децата ни избират какво да учат зад граница. Той вече се подчинява не толкова на моментната мода, колкото на това какви перспективи за развитие има дадената професия в следващите години.

Според консултанти за образование в чужбина свърши времето, когато младите ни хора решаваха да учат просто "бизнес" или "някаква икономика". В момента много от тях се опитват да стеснят профила на специалността, която изберат, или се насочват към такива, които могат да им дадат двойна професия.

Ако например са правили бакалавърска степен в инженерната сфера, надграждат с магистратура по икономика. Или обратното. Бизнес специалностите се стесняват до определени сфери, като един от най-често правените избори напоследък е "Човешки ресурси". Много се търси "Управление на кризи", а хитът след компютърджиите в последните години е "Дизайн на компютърни игри".

Впрочем има една любопитна тенденция, за която някои държави вече си дават сметка - силно разширеният прием на младежи в специалности като "Компютърни науки" в следващите години ще пренасити пазара със специалисти. Това е причината например Дания да свие приема си в тази специалност. В същото време Холандия открива нови места за студенти по компютри, защото много компании разширяват аутсорсинга си в "ниската земя". За сметка на това Дания е добър вариант за получаване на професия в сферата на "зелените енергии". Консултанти обаче съветват младите хора да внимават при избора си на специалности там, тъй като в Дания съществуват колежи, които дават много добра професионална подготовка, но не и висше образование.

Част от младежите не проверяват това и обикновено го научават едва в началото на първата си учебна година. Това става причина да прекъснат и да кандидатстват наново, като по този начин губят една година за следване. Понякога това се случва и на млади хора, които са кандидатствали хотелиерство в швейцарски колежи. Някои от тях са много добри и действително дават качествена подготовка в тази област, но не и диплома за висше. Някои от младите хора го разбират едва когато се опитват да легализират у нас получения сертификат и установят, че тапията е само професионална. Затова проверете внимателно дали колежът, освен че е признат от местните хотелиерски асоциации и съответния кантон, действително е част от системата за висше образование на държавата.

Расте и броят на младите хора, които избират специалност изцяло в научната сфера. Биология, нанотехнологии, химия са много търсени от кандидат-студентите ни, но онези от тях, които решат да правят научна кариера, обикновено след това не се връщат в България. Вече има и много българчета, които се отправят към Англия да учат актьорско майсторство, и нищо чудно скоро някой от тях да триумфира на британска сцена. Напоследък расте и броят на кандидатите, които комбинират бизнес специалности с редки езици. След това част от тях правят кариера в клонове на мултинационални компании в Азия и едва тогава се завръщат на по-високи позиции в европейските им офиси. Най-често бизнес специалности се комбинират с китайски, посочват консултантите.

Друга тенденция в търсенето на специалности е, че все повече кандидати правят избора си според прогнозите за това как ще се развива пазарът на труда в следващите години. Много от тях правят и специални кариерни тестове, за да изберат специалността, която им пасва най-добре. Още повече, че част от възможностите, които дават чуждите университети, в България не съществуват - например цял нов клон от специалности, свързани със здравословния начин на живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай