Петък,

Специалисти с висше стават педагози чрез следдипломна квалификация

От: Администратор -
2260
Специалисти с висше стават педагози чрез следдипломна квалификация
A
A
A

Специалисти, които имат висше образование и искат да придобият педагогическа способност, могат да го направят чрез следдипломна квалификация. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия, посветена на кадровото обезпечаване на българското образование.

„Най-важните инвестиции са тези в образованието. Инвестициите в утрешното образование започват с днешните инвестиции в учителите. Голяма част от работещите в системата на образованието са над 50 години. Това поставя пред предизвикателство всички обществени системи. В основата на това да имаме добри специалисти е да имаме добри учители. Затова трябва да привлечем повече учители в системата", заяви той. По думите на министъра основната пътека за придобиване на учителска правоспособност, на педагогическо образование е завършването на висше образование и придобиване на образователно-квалификационна степен във висше училище.

„Това, което правим е увеличаване на приема, увеличаване на финансирането на професионалните направления, свързани с придобиването на педагогическа правоспособност и предоставяне на допълнителни стипендии на студентите, обучаващи се в тези направления", уточни той. По думите му от началото на следващата учебна година от МОН ще предложат за професионално направление Педагогика на обучението, обучението за студентите да бъде безплатно, тоест да бъдат финансирани и таксите, което ще бъде като трета стипендия.

„Освен тази традиционна пътека ние ще разработим и национална програма за алтернативни пътеки. Първо – за хора, които са специалисти и имат висше образование и искат да придобият педагогическа способност да работят в училище, да придобиват педагогическа способност чрез следдипломна квалификация. Това и в момента съществува като възможност. Новото е, че ние ще отделим средства за своеобразен опреснителен курс за хора, които са завършили педагогическо образование, но не са започнали работа в училище или не са работили отдавна в училище", обясни министър Вълчев.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички