Спасяват Земеделското училище в Куртово Конаре

Спасяват Земеделското училище в Куртово Конаре | StandartNews.com

Инициативен комитет ще спасява едно от най-старите земеделски училища у нас - школото в пловдивското село Куртово Конаре. То не е действащо, но сградата е паметник на архитектурата и не бива да се допуска да бъде съборена, каквито намерения имали в Община Стамболийски, обясниха инициаторите. Тяхната идея е да се направи ремонт на училището и в него да се подреди музей на местния поминък. Ще започне набирането на средства за конструктивно обследване, архитектурен план и работен проект за ремонта на сградата, обясни общинският съветник Емилия Шушарова.

След това ще се потърси програма, по която да се направи ремонтът на сградата, който по предварителни изчисления ще струва около 300-400 хиляди лева. След реконструкцията и укрепването на красивата постройка тя ще се превърне в музей. В Куртово Конаре са отгледани първите домати в България, построена е първата фабрика за червен пипер, отгледани са първите фъстъци у нас, а пиперът "Куртовска капия" носи името на селото, и всичко това ще бъде представено по подобаващ начин в бъдещия музей, обясни Еми Шушарова.

По думите й в една от стаите ще се направи галерия, в която ще бъдат събрани ценни картини, притежание на местното читалище. Специално помещение ще бъде отделено за работилница на малките майстори на кукли от шума от школа "Пластика-Духовно огледало", които спечелиха националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" за 2012 година в раздел нематериално наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай