Швейцарска дисциплина препъна наши студенти

Швейцарска дисциплина препъна наши студенти | StandartNews.com

Българи учат за водата в холандски университет до плажа

Наши студенти изучават тънкостите на кулинарията и хотелиерството в Швейцария. Между 5 и 10 българи на година влизат в 4-те колежа за хотелиерство и кулинарната академия.

"Справят се доста добре, тъй като при нас специализацията е по-тясна. Справят се добре като подготовка и ниво на език". Това каза Горан Йорданов, представител на Швейцарска образователна група в България по време на изложение за обучение в чужбина в столичния хотел "Шератон". "Една от трудностите, които изпитват нашите младежи, е влизането в академичната и културната среда, както и по-строгата дисциплина, която съществува в Швейцария", обясни Йорданов. Съветът му към кандидат-студентите е да следват сърцето си и да изберат такава специалност, която ги влече отвътре.

"Има български студенти, които учат различни специалности, но повечето се интересуват от компютърни науки", разказаха от университета HZ University of Applied Sciences. Нашите студенти се различавали по това, че предпочитат комбинацията от практика и теория, а не само теория. Университетът се намира до плажа, а неговата академия Делта включва специалности, свързани с вода.

"Ако учиш в България, можеш да загубиш себе си. Тук хората много се конформират един от друг и всеки се влияе от чуждото мнение". Това пък признава кандидат-студентката Ивона Хаджийска пред БГНЕС. Колебае се между ПР и компютърни специалности в Холандия или Великобритания. Десетокласникът Денислав пък се е насочил към университети в Дания, Австрия и Германия, тъй като според него там качеството на живот е малко по-високо от България. Смята да учи мениджмънт, финанси и икономика.

4000-5000 кандидат-студенти ще посетят изложението, съобщи Светлан Данев от "Интеграл". Университетите в него са над 60, основно от Великобритания и Холандия, но има и вузове от Дания, Швейцария, Германия и Франция. Младежите трябва да знаят, че има промени за тестовете за владеене ниво на английски, защото голяма част от английските университети тази година няма да приемат сертификат TOEFL. Някои университети изискват и трета матура, а в Холандия вузове не признават нивото, което получават българските кандидат-студенти по английски. Те ще изискват тест, какъвто досега не са изисквали. За някои от специалностите, като икономика, има шанс да се искат и допълнителни тестове по математика. Вдига се и летвата за резултати от диплома за средно образование. Заради новите изисквания студентите, които искат да учат в чужбина, трябва да подават документите си отсега, а не да чакат до последния момент на 15 януари.

9000 паунда за топ ВУЗ на Острова

150 са българските студенти към момента в University of Greenwich в Лондон. Университет е в топ 3 за бизнес програми. Както в повечето английски вузове, таксата за бакалавърски програми е 9000 паунда годишно, но студентите имат право да кандидатстват за студентски заем.

Програма за лов на преписвачи

През последните години са започнали проблеми с мотивационните писма на кандидатстващите, защото са ги копирали директно от интернет. Всички университети обаче имат програми, които успяват да хванат преписванията на кандидат-студентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай