Събота,

Школата сами ще вдигат заплатите на учителите от 1 юли

От: Failed to load user -
Школата сами ще вдигат заплатите на учителите от 1 юли
A
A
A

Варна. 5- процентно увеличение на заплатите на учителите от 1 юли, което предлагат синдикатите, не е заложено в бюджета за тази година. Но е заложено в делегираните бюджети на училищата и целта е увеличението на заплатите да бъде обвързано с качеството, каза във Варна министърът на образованието Анелия Клисарова.

 

„Не може да увеличаваме заплатите, без това да е обвързано с качеството на работа", коментира тя. Просветният министър каза, че се правят разчетите и даде уверения, че е гарантирано увеличение на стартовите заплати на младите учители и необходимите 10 млн. лева за сегашните заплати в образованието, като припомни, че миналата година не са достигнали 9.4 млн. лева. „Тази година ги залагаме в делегираните бюджети, за да не се получи този дефицит", каза Клисарова.

 

Във връзка с подаване на документите за матури, което започна от понеделник, тя увери, че ще има стиковане на графиците и учениците да не се притесняват, че може да има съвпадение на две матури в един ден.

 

Промени в закона по отношение на изучаването на майчиния език няма да има. Регламентирано е още от 1998 година, че майчиният език се изучава избираемо и ако учениците го изберат, се правят паралелки.

 

Проф.Анелия Клисарова приветства подписването на договор за съдтрудничество между ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" и варненската морска гимназия „Св.Николай Чудотворец„ като модел, който трябва да се приложи в работата между средното и висшето образование. Целта на сътрудничеството е кадрите за морския бранш да се подготвят още от ученическата скамейка в 8 клас. Знаковата гимназия във Варна подготвя ролеви и мотористи, които могат да продължат образованието си в морската Алма матер.

 

90 на сто от завършилите ВВМУ още първата година вземат сертификати в ИА „Морска администрация", а 70 на сто започват плаване към чужди компании.

 

10000 души офицерски състав е регистран в момента със сертификати за плаване, посочи зам.-началникът на училището кап. I ранг доц. Калин Калинов.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички