Неделя,

Шести сме по брой студенти на Острова

От: Администратор -
1963
Шести сме по брой студенти на Острова
A
A
A

България е на шесто място сред страните от ЕС по брой на чуждестранни студенти във Великобритания. Това показва проучване на The Complete University Guide. На първо място сред държавите от ЕС са студентите от Кипър. А като цяло в списъка на държавите, изпратили най-много студенти на Острова, както може да се очаква, е Китай - с 33 340 учащи. Най-малко свои студенти там са изпратили Малта и Словения.

Според тази статистика българите, учещи на Острова, са 5030. Румъния е на стъпка пред нас, като ни изпреварва само с 20 души. В проценти съотношението на нашите студенти към общия брой учещи на Острова чужденци, е 6,9 на сто. Изчислението може да бъде направено, тъй като документи за британските университети се подават през централизирана система и има начин да бъдат проследени всички младежи, приети във висши училища там. Консултантите за образование в чужбина у нас разказват, че годишно изпращаме около 1500 - 1600 млади хора във висши училища в Англия. Броят беше леко намалял единствено през 2012 година, когато британските университети вдигнаха драстично таксите, но в следващите години числото на българите, учещи там, отново тръгна нагоре.

Очаква се този брой да се увеличи и още, след като тази година влезе в сила възможността студентите, които учат в магистърска степен, също да теглят кредити за таксите си за обучение. Кредитът достига до 10 000 паунда, но според образователни консултанти в резултат на това решение част от университетите може да вдигнат още таксите си. Парите се дават само за първа магистратура, като кандидатите могат да бъдат до 60-годишна възраст. Има и още един фактор, заради който броят на младите ни хора там би могъл да се увеличи. От тази година отпаднаха квотите, по които британските университети правят приема на студенти, и правителството остави те сами да определят колко души могат да приемат. В резултат на това много от университетите увеличават бройките и удължават приема след 15 януари, като сроковете вече достигат почти до юни. Според образователни консултанти в резултат на и на двете промени повече отличници имат шанс да бъдат приети в престижни университети.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички