Само две шестици по български в София

Само две шестици по български в София | StandartNews.com

Всеки четвърти седмокласник от столицата е с двойка по математика

Само две пълни шестици са изкарали столичните седмокласници на изпита по български език и литература, сочи статистика на регионалния инспекторат. В същото време 1904 от общо 17 000 двойки по математика за страната са получени от софийските ученици. На практика статистиката сочи, че всеки четвърти столичен седмокласник е с двойка по математика, което ще му попречи да кандидатства в гимназия. Това вероятно ще свали баловете за прием тази година.

Пълните шестици по математика тази година са 17, като 10 от тях са изкарани от момчета. Само едно дете има резултат между 5,990 и шест. При слабите оценки повечето са написани на момчета - 1046. Това вероятно

увеличава шансовете на силния пол да се класира там

където училището приема по квоти, както е обичайно в добрите езикови гимназии. Слабите оценки по български език са под 500. Нито едно дете няма пълна шестица и на двата изпита. С най-висок сбор от оценките на двата теста е момиче, при което общата оценка по математика и български е 11,93 при възможен резултат 12. 393-ма обаче са се оказали с двойки и на двата изпита.
Тази година броят на местата в училищата е леко намален, като обявените свободни места за София са 7648. Има обаче и гимназии, които увеличават броя на паралелките, например Втора немска, където класовете от 4 нарастват на 5. По този начин общият брой на обявените свободни места скача от 104 на 130 деца. В Първа и Втора английска гимназия приемът остава същият - 7 паралелки. Френската гимназия ще приеме същия брой паралелки, но е увеличила броя на учениците, които ще класира - от 182 на 196. В Испанската местата намаляват с 10.
Като цяло се потвърждава тенденцията да бъде намаляван броят на свободните места в училище за цялата страна, като основната причина за това е демографският срив. Ако през миналата година профилираните и професионалните училища са обявили прием за 36 000 ученици в цялата страна, тази година местата са малко над 34 000. Спадът е по-осезаем в професионалните гимназии, където

тази година ще учат с 1430 по-малко ученици

Възможно е да бъде закрита значителна част от тези паралелки предвид факта, че броят на двойките по математика е рекорден и всеки трети седмокласник в страната се оказа със слаба оценка. Това означава, че някои от училищата, които приемат с най-ниски балове, просто няма да успеят да напълнят класовете си.
Заради това една от идеите на МОН е от следващата година начинът на оценяване на тези изпити да се промени. Заместник-министърът Диян Стаматов лансира идеята децата да бъдат класирани за гимназия само на базата на получените точки, без те да се приравняват към шестобалната система. По този начин дори и с 15 точки детето ще може да участва в класиране, а сега те му носят негативния резултат Слаб /2/, поясни още Стаматов. Днес той заяви пред Нова телевизия, че трябва да се постави основен акцент в преподаването на логически задачи, които са с текстови вариант. "Задачите не трябва да са толкова елементарни и опростени. Това става с много повтаряне и усилия. Не може при еднократно решаване на задача да се очаква резултат", каза зам.-министърът. Според него проблемът е, че

учениците не се концентрират върху задачите

които им се поставят. Не разбират условието, не го четат докрай и отговарят веднага, без да обмислят текста. Именно затова и крайният им резултат е негативен. Експерти коментираха и друго възможно обяснение за многото двойки - част от децата са не просто функционално неграмотни, а на практика не могат да четат. Те чисто и просто не са съумели да прочетат условието на дадената им задача, за да могат въобще да мислят за решение.

Синдикати искат матурата в четвърти клас да отпадне

Синдикат "Образование" предложи отношението към учебния процес също да носи точки към бала за прием в гимназиите. Това се казва в становище на синдикалистите, в което те посочват, че са притеснени, но не и учудени от рекордния брой слаби оценки по математика и нарасналия брой двойки по български при външното оценяване тази година. "Негативните резултати потвърждават трайната тенденция на влошаване на успеваемостта на учениците. Опитът на експертите на МОН да намалят точките за тройка от минимум 18 на 16 точки не променя днешната трагична картина", казват от синдиката.
Според тях тази негативна традиция ще продължи и през следващите години, ако не се направят комплексни промени не само във формата и технологията за провеждане на изпитите, но и в начина на преподаване и на трудността на учебния материал. Друго предложение, което синдикатът поддържа към експертите на МОН, е разбиване на представата за два елитни предмета и определянето им като най-ценни.

Става дума за българския и математиката, които носят основния бал при приема в училище. "Наложително е балансирано използване на всички учебни дисциплини при формиране на бала. Акцентът в това наше предложение е повишаване на тежестта и авторитета на всеки учебен предмет. При сегашната система за оценяване огромен брой от учебните предмети изпадат в забвение месеци преди националния изпит. Честа практика е учениците да отсъстват от училище през април и май, не без съдействието на родителите, за да посещават частни уроци по български език и математика", казват от "Образование". Синдикатът предлага отпадане на външното оценяване след 4. клас поради липса на обективност и значение за преминаване в следващ етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай