Родители на бунт за учебник по история

Родители на бунт за учебник по история | StandartNews.com

София. Масови акции замислят родители срещу учебника по история за трети клас. Това обяви Костадин Костадинов, директор на музея в Добрич, на кръгла маса в БТА. "Действията могат да бъдат различни - от публично изгаряне на учебници до бойкот на часовете по история. Защото време за губене няма - искаме промяна сега и веднага!" допълни още той.

В кръглата маса участваха видни български историци, обeзпокоени от сегашното съдържание на учебните програми по история, и не само за трети клас. За сегашното им съдържание и внушенията, които те отправят, те директно обвиниха различни фондации, които спонсорират въпросните автори. Които в името на толерантността и помирението фалшифицират историята.

"Децата се питат - това историята наука ли е?", изрази притеснение от своя страна и акад. Георги Марков. И подчерта, че не трябва да се посяга върху националните герои. За проблема с учебниците по история говори и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той защити идеята в образованието да има само един вариант на учебника по история. Връщане на учебния предмет родинознание поиска проф. Пламен Павлов и заяви, че в учебните програми трябва да се засили възпитанието в национален дух. "Ако трябва да пишем общобалкански учебник по история, това означава, че компромисът трябва да го направим пак ние, като победени в двете световни войни", защити той позицията си.

Директорът на Историческия институт към БАН проф. Илия Тодев се ангажира специалистите от ведомството му да се заемат с писането на учебниците. Но затова трябва да има ясно разписани държавни образователни изисквания, подчерта той.
Инициативният комитет представи подготвеното от него отворено писмо, в което се настоява за бързи мерки от страна на служебния министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Такова писмо ще получат и служебният премиер Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай