Ректори до премиера: Доволни сме от смяната на Николай Денков

Ректори до премиера: Доволни сме от смяната на Николай Денков | StandartNews.com

Председателят на Етичната комисия към Съвета на ректорите в Република България проф. д-р инж. Димитър Димитров изпрати писмо с призив до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Меглена Кунева писмо, в което изказва своето удовлетворение си от уволнението на заместник-министъра в ресор „Висше образование" проф. Денков.

Етичната комисия към Съвета на ректорите се обръща и към всички ректори, медии и институции с призива незабавно да се прекратят изявленията за лошо качество във висшето образование. 

Ето и текстът на самия призив, изпратен до министър-председателя и министъра на образованието и науката:

 През последните години често се изказват личности на високи нива в управлението на висшето образование, и го обявяват за нискокачествено. По този начин се нанасят тежки вреди на българското общество. Сред авторите на тези изявления са ректори, народни представители, представители на Министерството на образованието и науката.

Резултатите са ясни.

Нараства броят на българските студенти, които напускат страната и намалява броят на кандидат-студентите от чужбина, които искат да учат в България.

Ето защо тези публично изразени квалификации нанасят вреди на нацията и са равносилни на национално предателство. За съжаление, заместник-министърът на ресор „Висше образование" проф. Денков, също обявява висшето образование за нискокачествено. Да се говори общо за ниско качество на висшето образование, означава да се нанасят удари срещу всички университети. Ако един заместник-министър знае точно в кой университет има ниско качество, има властта, за да го посочи и да предприеме адекватни действия.

Няма друга гилдия, която сама-себе си да унизява. Нима можем да си представим, че гилдията на хотелиерите, на ресторантьорите, на строителните предприемачи и всички други професионални сдружения биха окачествявали работата си като нискокачествена?!

Ето защо Етичната комисия към Съвета на ректорите се обръща към всички ректори, медии и институции незабавно да се прекратят изявленията за лошо качество във висшето образование!

Обръщението беше прието и от Съвета на ректорите на 31.03.2016г., гр. София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай