Сряда,

Проверяват матури от вкъщи

От: Failed to load user -
9361
Проверяват матури от вкъщи
A
A
A

Оценителите на матурите вече ще могат да ги проверяват от разстояние, дори от вкъщи. Просветното министерство е възложило поръчка за изготвяне на нов софтуер, с помощта на който писмените работи ще се сканират и ще могат да се гледат през нета.

По този начин проверителите, които са от други градове, ще си спестят пътуването до столицата. Досега пречка за подобни проверки бе това, че в тестовете има и въпроси с отворен отговор, по които абитуриентите трябва да пишат. Заради това всеки проверител трябваше да чете писмените работи на място. С новия софтуер ще се проверяват матурите по български и чуждите езици.

Системата ще дава възможност двамата проверители да гледат писмената работа на зрелостника едновременно, вместо да се изчакват и единият да чете каква оценка е писал другият. Ако между бележките има голяма разлика, системата автоматично ще праща работата на арбитър.

Предвижда се и възможност софтуерът да дава възможност работата да бъде върната във вида, в който е била преди проверката. По този начин ще се улесни и автоматичното извеждане на средния успех по предметите. Ако системата е готова догодина, тя първо ще заработи пилотно само в някои области. От МОН поясниха, че най-големите разходи при проверките на матурите били за командировки, а сега те ще бъдат спестени. Системата струва под 58 000 лева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички