Проверяват матури от вкъщи

Оценителите четат едновременно, арбитър отсъжда при разнобой

Проверяват матури от вкъщи | StandartNews.com

Оценителите на матурите вече ще могат да ги проверяват от разстояние, дори от вкъщи. Просветното министерство е възложило поръчка за изготвяне на нов софтуер, с помощта на който писмените работи ще се сканират и ще могат да се гледат през нета.

По този начин проверителите, които са от други градове, ще си спестят пътуването до столицата. Досега пречка за подобни проверки бе това, че в тестовете има и въпроси с отворен отговор, по които абитуриентите трябва да пишат. Заради това всеки проверител трябваше да чете писмените работи на място. С новия софтуер ще се проверяват матурите по български и чуждите езици.

Системата ще дава възможност двамата проверители да гледат писмената работа на зрелостника едновременно, вместо да се изчакват и единият да чете каква оценка е писал другият. Ако между бележките има голяма разлика, системата автоматично ще праща работата на арбитър.

Предвижда се и възможност софтуерът да дава възможност работата да бъде върната във вида, в който е била преди проверката. По този начин ще се улесни и автоматичното извеждане на средния успех по предметите. Ако системата е готова догодина, тя първо ще заработи пилотно само в някои области. От МОН поясниха, че най-големите разходи при проверките на матурите били за командировки, а сега те ще бъдат спестени. Системата струва под 58 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай