Сряда,

Просветният министър гони политиката от училище

От: Failed to load user -
2015
Просветният министър гони политиката от училище
A
A
A

Стара Загора. Политиката трябва да бъде вън от училище, а школските директори да не бъдат обект на някакъв вид политическа конкуренция. Това са очертали като проблем на образованието шефовете на регионалните инспекторати на срещата си с със служебния просветен министър Румяна Коларова в Казанлък в сряда и четвъртък.

„Деполитизиацията на училището не може да стане със закон, аз и не призовавам директорите и учителите да нямат ясна политическа позиция, но училището не може да бъде обект на партийни битки и не бива да бъде използвано в предизборнтата кампания", каза след края на съвещанието министър Коларова пред журналистите. Тя призова политиците да не спекулират с патриотичните нагласи, националната история и памет точно преди изборите.

„Учебниците по история постоянно се актуализират и коригират и е хубаво тяхното съдържание да се коментира през цялата година, а не най-активно преди изборите", даде пример просветният министър. В министерството още нямали информация колко от шефовете на регионалните инспектори са кандидат-депутати, но всички те по закон щели да излязат в служебен отпуск. Коларова посочи, че досега са били смененени само няколко регионални шефове на образованието, и то възстановени от съда като неправомерно уволнени от предишния кабинет.

Министър Коралова разсея слуховете, че може да остане като министър и в редовния кабинет след изборите. „Аз съм секретар на президента и ангажимента ми като служебен министър е към него, никой не е разговарял с мен за други ангажименти", каза тя.

Според просветния министър няма как да намалеят обявените вече 26 млн. лв, с които ще бъде орязан бюджет за министерството за тази години. Те обаче засягали само парите за различни национални програми, делегираните бюджети и държавната субсидия на вузовете нямало да бъдат пипани..


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията