Професори ни учат как да управляваме парите

Професори ни учат как да управляваме парите | StandartNews.com

Престижни университети предлагат безплатни онлайн курсове

От лекциите може да разберете каква е връзката на финансите с красотата, любовта и йогата

Как да управляваме парите си, как да работим с банките - съвети и разяснения по тази тема са необходими на голяма част от хората. Затова от началото на годината УниКредит Булбанк започна да публикува поредица от материали с финансова насоченост на достъпен език в корпоративния си блог и дигиталните канали - Фейсбук, Туитър и др. В поредната си статия, която представяме на читателите на "Стандарт", УниКредит Булбанк споделя своя селекция на безплатни курсове за финанси и управление на личния бюджет от висококвалифицирани и световно признати учени и преподаватели.

Мечтата да учиш, при това безплатно, при едни от най-добрите преподаватели в света от университетите в Бръшляновата лига и еквивалентите й в Европа и Азия от няколко години е напълно осъществима с т.нар. MOOC (massive online open courses - отворени онлайн курсове за масовата публика). Уортън, Станфорд, Уоруик, Бокони, Браун, Харвард - всеки от тези най-престижни университети създаде онлайн варианти на иначе струващите десетки хиляди долара и евро курсове, преподавани в академичните им кампуси. Възходът на MOOC-овете започна около 2012 г. и към 2014 г. вече беше в пикова фаза.
"Файненшъл таймс" обаче предупреждава, че започва нова тенденция - масовите онлайн курсове ще стават все по-платени, при това скъпоплатени. Засега платформи като Coursera, EdX, NovoEd, FutureLearn и др. все още предлагат много напълно безплатни програми.

Предлагаме ви селекция на УниКредит Булбанк с няколко все още безплатни курсове на престижни университети, които могат да са полезни за управлението на личните, а и фирмените финанси:

1. "Как да управляваме финансите си" - курс, който по много достъпен начин разяснява теми, свързани с това какво е бюджет, дали да си вземем кредитна или дебитна карта, за какво да внимаваме при започването на малък бизнес и други. Модулите са съставени от проф. Питър Наваро, доктор по икономика от Харвард, преподавател в Калифорнийския университет в Ървайн и автор на глобални бестселъри в областта на икономиката.

2. "Основи на финансите" с проф. Гаутам Каул от Ross School of Business. Това е най-вълнуващият професор по финанси, с който някога ще се запознаете - он- и офлайн. Той е нещо като рок звезда в света на онлайн курсовете. Още на първите му уроци се записват над 130 000 души от целия свят. Дори хора, за които финансите са плашеща тема, остават да го слушат. В лекциите му може да чуете за връзката на финансите с медитацията, красотата, любовта и дори йогата. "Нека силата бъде с вас", пожелава винаги в края на лекцията проф. Каул на учениците си. Завършването на неколкоседмичния курс изисква сериозна инвестиция на време и усилия, но си заслужава всяка минута.

3. "Финанси за всеки" - полезни инструменти за вземане на финансови решения на Мичиганския университет. Отново преподаван от проф. Каул. В курса са включени някои от съветите на Уорън Бъфет за инвестиране на парите.

4. "Наука за щастието" на университета Бъркли от платформата edX, създадена от Харвард и Масачузетския технологичен институт (MIT). Никога не е излишно човек да научи от истински професионалист повече по темата какво е щастие, как да го увеличим и каква е ролята на емпатията. Преподавателите не са самопровъзгласили се за гурута и измислени психолози и мислители, а сериозни учени. Единият е изнасял лекции и на Далай Лама. От същия университет Бъркли можете да се възползвате и от курса "Изградете здравословни навици за управление на парите си".

Слагат такси от 70 до 1800 долара

Онлайн изданието на "Файненшъл таймс" посочва, че има ясно изразен тренд на промяна, който вече доведе до въвеждането на такси, макар и неголеми, за повечето масови онлайн курсове, особено от добрите университети.

По наблюдения на УниКредит Булбанк в момента такси от около 40-50 долара се заплащат, ако човек иска да получи индивидуален сертификат, че е завършил курса и е взел изпита по него и така да може да го впише в CV-то си. Има разработени и сертификационни програми за около 70-100 долара, които човек може да завърши, ако вземе няколко курса накуп. Сред тях са програми по Big Data, "Управление на проекти", "Основи на бизнеса" от Уортън - което си е едно супер мини-MBA, "Как да започнем собствен бизнес" на Мичиганския университет, теория на игрите, лидерство, комуникации и т.н.

Харвард, Станфорд и парижкото бизнес училище HEC дадоха тона на промяната към по-високо заплащане и техни преработени редовни бизнес курсове могат да бъдат намерени в онлайн вариант и със същите преподаватели за суми от около 1800 долара на курс. Тук вече не говорим за MOOC, където можеш да се запишеш за секунди и никога да не го завършиш, както реално се случва с над 93% от всички записали се. Когато човек си плати и то немалка сума, самият университет разработва програмата с повече материали, а и изпитите стават значително по-сериозни. Освен това в повечето от този нов вид онлайн програми, поне в реномираните учебни заведения, има сериозен процес на подбор при кандидатстване, както е за влизане в самите университети. "Създаването на онлайн курсове е голяма инвестиция на време и пари от страна на университетите. Да започнем да вземаме такси за това е неизбежно и разумно", коментира за "Файненшъл таймс" високопоставен представител на HEC. Всъщност това е съвсем нов бизнес модел. Той се различава от MOOC-овете, които са добра рекламна платформа на платените програми на самите университети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай