Проектът "Училищен плод" се разраства

"Дажбата" на отсъстващите ще се разпределя

Проектът "Училищен плод" се разраства  | StandartNews.com

София. Правителството нанесе промени в схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения. Мярката се разпростира все повече и обхваща повече деца, съобщи пресслужбата на кабинета.

Промените водят и до облекчаване на режими за доставчиците на плодовете за детските градини и учебни заведения.

Целевата група по схемата се разширява като в нея се включват и децата от първа и втора група в детските градини. Наред с това се планира, когато част от децата и учениците отсъстват, плодовете и зеленчуците да бъдат разпределяни между присъстващите в групата или класа, а не да бъдат връщани обратно.

Въвеждат се по-ясни правила по отношение на графика. Предвидено е изискване плодовете и зеленчуците да се раздават в опаковки, предпазващи ги от замърсяване.

Схемата "Училищен плод" се прилага успешно в страната от 2010 г., като броят на участващите в нея нараства с всяка учебна година. От 478 учебни заведения със 118 694 деца през 2010/2011, възползващите се от програмата през тази учебна година са 1300 заведения със 180 000 деца.

По искане на България, на база успешното усвояване на повече от 75 на сто от финансовите средства на ЕС, за учебната 2013/2014 година за прилагане на схемата на страната ни са предоставени 2 146 000 евро, което е със 700 000 евро повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай