Сряда,

Премиерът Борисов и Красимир Вълчев търсят решение за синоптиците в НИМХ

От: Администратор -
Премиерът Борисов и Красимир Вълчев търсят решение за синоптиците в НИМХ
A
A
A

Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещнаха днес с представители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В срещата участват още председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски и председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

В края на миналата седмица стана ясно, че Министерство на образованието и науката (МОН) ще отпусне 150 000 лева на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Тези средства обаче са недостатъчни за дейността на института, поясни обаче директорът на института проф. Христомир Брънзов.

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института

Проф. Брънзов посочи, че за тази година бюджетът на Института по метеорология и малко под 9 млн. лева, а по думите му са необходими поне 14 млн. лева за извършване на всички дейности на специалистите там. "Средствата, които държавата отпуска за БАН, никой не може да ги контролира и да ги управлява освен Общото събрание. Да, то е един демократичен орган, но в действителност не носи никаква отговорност за разпределението на тези средства", коментира той.

Междувременно Институтът по метеорология сключи споразумение с Националната селскостопанска академия за сътрудничество. На 8 август синоптиците от института излязоха на протест с искане институтът да премине под шапката на Министерството на образованието и науката.

Тагове:

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички