Представиха промените в Закона за професионалното образование в Пловдив

Представиха промените в Закона за професионалното образование в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивската учителска гилдия се запозна първа в страната с приетите изменения и допълнения на Закона за професионално образование и обучение.

Гласуваните в петък поправки презентираха проф. Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по образование и наука, и колегата й доц. Кирчо Атанасов. След две десетилетия прекъсване се връщаме към дълбоко национални традиции – работейки, да ти се дава квалификация, изтъкна народната представителка от КБ. Тя не скри разочарованието си, че от опозицията са бламирали мярката за включване в обучението чрез работа на лица над 16 години, напуснали училище. Темата, назована от доц. Атанасов като „Училища – втори шанс" , остава на вниманието на следващия парламент, допълни проф. Добрева.

Настоящият закон урежда и посочва алгоритъма за професионално обучение чрез работа. Той дефинира валидизирането на професионални знания, умения и компетентности за определена професия или част от нея, придобити във формална или неформална учебна среда. Въвежда се понятието „защитена професия", което на практика означава обучението на кадри да бъде съобразено с изискванията на бизнеса. Предложения за защитени професии в даден регион могат да отправят министерства, общини, синдикати, отраслови организации и образователни структури, а утвърждаването се извършва с решение на Министерски съвет. Към списъка на институциите, които дават професионално образование и обучение, се добавят университетските и многопрофилни болници, съобщи проф. Добрева. Пловдивският депутат доц. Атанасов подчерта, че Законът е допълнен с цял раздел за качеството на образование и обучение. Институциите, които предлагат защитени професии, ще имат ангажимент да участват в оценяването на качеството на подготовката на кадри. В момента дефицитни са професии като стругари, заварчици, фрезисти, асансьорни техници, сочи статистиката. Броят на учениците намалява, а техните и на родителите им предпочитания са насочени към елитните гимназии, споделиха директорите на професионалните училища. Те настояха да се работи приоритетно върху план-приема, а началника на РИО Антоанета Пакова препоръча промяна в Наредба 7 и таван на броя ученици в една паралелка напр. 26 деца. Проф. Добрева потвърди пред гилдията в Пловдив, че предприетите законодателни промени са финансово обезпечени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай