Четвъртък,

Представиха промените в Закона за професионалното образование в Пловдив

От: Failed to load user -
4135
Представиха промените в Закона за професионалното образование в Пловдив
A
A
A

Пловдив. Пловдивската учителска гилдия се запозна първа в страната с приетите изменения и допълнения на Закона за професионално образование и обучение.

Гласуваните в петък поправки презентираха проф. Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по образование и наука, и колегата й доц. Кирчо Атанасов. След две десетилетия прекъсване се връщаме към дълбоко национални традиции – работейки, да ти се дава квалификация, изтъкна народната представителка от КБ. Тя не скри разочарованието си, че от опозицията са бламирали мярката за включване в обучението чрез работа на лица над 16 години, напуснали училище. Темата, назована от доц. Атанасов като „Училища – втори шанс" , остава на вниманието на следващия парламент, допълни проф. Добрева.

Настоящият закон урежда и посочва алгоритъма за професионално обучение чрез работа. Той дефинира валидизирането на професионални знания, умения и компетентности за определена професия или част от нея, придобити във формална или неформална учебна среда. Въвежда се понятието „защитена професия", което на практика означава обучението на кадри да бъде съобразено с изискванията на бизнеса. Предложения за защитени професии в даден регион могат да отправят министерства, общини, синдикати, отраслови организации и образователни структури, а утвърждаването се извършва с решение на Министерски съвет. Към списъка на институциите, които дават професионално образование и обучение, се добавят университетските и многопрофилни болници, съобщи проф. Добрева. Пловдивският депутат доц. Атанасов подчерта, че Законът е допълнен с цял раздел за качеството на образование и обучение. Институциите, които предлагат защитени професии, ще имат ангажимент да участват в оценяването на качеството на подготовката на кадри. В момента дефицитни са професии като стругари, заварчици, фрезисти, асансьорни техници, сочи статистиката. Броят на учениците намалява, а техните и на родителите им предпочитания са насочени към елитните гимназии, споделиха директорите на професионалните училища. Те настояха да се работи приоритетно върху план-приема, а началника на РИО Антоанета Пакова препоръча промяна в Наредба 7 и таван на броя ученици в една паралелка напр. 26 деца. Проф. Добрева потвърди пред гилдията в Пловдив, че предприетите законодателни промени са финансово обезпечени.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички