Четвъртък,

Правят матура по компютърни умения

От: Failed to load user -
1435
Правят матура по компютърни умения
A
A
A

София. Просветното министерство готви на учениците още един изпит - по дигитални умения. Националното външно оценяване на способностите им да боравят с компютър ще става в края на основното образование. След гимназията пък те ще получават специални сертификати според нивото на уменията си. Това е част от нова стратегия на просветното министерство за въвеждане на ИТ в образованието.

 

Съгласно стратегията в училище и университета все повече ще навлизат онлайн обучението и електронните учебници и дневници. Последните напълно ще заменят хартиените. Учители и ученици ще могат да водят дискусии по отделни проблеми и онлайн, а не само в класната стая. Учебниците вече ще могат да се четат и на мобилния телефон, а ако има нововъведения, те ще се коригират за секунди. Освен това с обучението в нета учениците в отдалечените райони ще получават равни възможности с тези в централните части на страната, пише в стратегията.

 

Предвижда се да бъдат въведени и "умни тестове", които не само ще се решават онлайн, а и сами ще откриват къде са пропуските на ученика и ще му задават ново учебно съдържание, за да ги навакса неяснотите. Планира се също цялата хартиена документация в школата, която сега е огромна, да се качва на е-носител и да намалее около три пъти. Посочено е, че сега на 11 български ученици в училище се пада един компютър, а в Европа такъв се пада на четирима.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички