Правят матура по компютърни умения

Правят матура по компютърни умения | StandartNews.com

София. Просветното министерство готви на учениците още един изпит - по дигитални умения. Националното външно оценяване на способностите им да боравят с компютър ще става в края на основното образование. След гимназията пък те ще получават специални сертификати според нивото на уменията си. Това е част от нова стратегия на просветното министерство за въвеждане на ИТ в образованието.

 

Съгласно стратегията в училище и университета все повече ще навлизат онлайн обучението и електронните учебници и дневници. Последните напълно ще заменят хартиените. Учители и ученици ще могат да водят дискусии по отделни проблеми и онлайн, а не само в класната стая. Учебниците вече ще могат да се четат и на мобилния телефон, а ако има нововъведения, те ще се коригират за секунди. Освен това с обучението в нета учениците в отдалечените райони ще получават равни възможности с тези в централните части на страната, пише в стратегията.

 

Предвижда се да бъдат въведени и "умни тестове", които не само ще се решават онлайн, а и сами ще откриват къде са пропуските на ученика и ще му задават ново учебно съдържание, за да ги навакса неяснотите. Планира се също цялата хартиена документация в школата, която сега е огромна, да се качва на е-носител и да намалее около три пъти. Посочено е, че сега на 11 български ученици в училище се пада един компютър, а в Европа такъв се пада на четирима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай