Правителството ще признава училища за иновативни

Правителството ще признава училища за иновативни | StandartNews.com

Училища съобразени с талантите на децата и методите на преподаване ще се доказват през Министерски съвет. Това сподели пред журналисти в Кюстендил вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Тя беше гост на празника на града и проведе с местни педагози работната среща като своеобразен открит урок. Дискусията с директори и учители от област Кюстендил беше на тема „Реформата в образованието – възможности и предизвикателства". Една от най-динамичните сфери на промени в България в момента е образованието, подчерта Меглена Кунева и посочи, че цялата концепция е нова и има повече видове училища. По думите й Кюстендил има потенциал да направи и иновативно училище.

„Това са училища, които се определят като такива, след като го докажат и през Министерски съвет. Те са съобразени със специалния талант на децата, със специалните им възможностите, с методите по които се преподава. Мисля, че те наистина променят системата", поясни Кунева.

„За мен много голяма промяна в този закон е специалното място, което е отредено на учителя", заяви още тя, като посочи, че не става въпрос само за материалната страна на нещата, тъй като за първи път при пенсиониране учителите ще имат право на определен брой заплати. Според нея много важно е това, че учителят ще има по-голяма свобода да избира учебниците и до голяма степен - ритъма, по който се водят уроците. „Всяка година се пенсионират около 4 000 учители. Най-много учители са между 50 и 55 години, ние трябва да направим своите планове за бъдещето, това е много важна система, най-многобройната", заяви Меглена Кунева.

Вицепремиерът съобщи, че Министерство на образованието и науката заделя 1,5 милиона лева за училищата без охрана. „Ще бъдат изградени огради, които сега липсват, камери, пропускателен режим. Нашето общество в момента, за голямо съжаление, поражда агресия. Училището не може да бъде остров, то отразява това, в което децата живеят. Всяка дума от възрастен, която е дума на яд и отрицание, всичко това се впива в детето и след това много трудно може да се изтрие. Само камерите и оградите едва ли ще помогнат", каза Меглена Кунева. Предстои среща с ръководството на МВР, за да може и средата около училищата да стане сигурна", каза още Кунева. Сега около 60% от училищата са със системи за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай