Правителството отпуска близо 3 милиона за образование

Правителството отпуска близо 3 милиона за образование | StandartNews.com

Правителството предостави нови 2,838 млн. лв.
за образование

Министерски съвет одобри допълнителни трансфери за близо 2,838 млн.лв. по бюджетните общини. Средствата, които са предвидени в бюджета, ще бъдат използвани за финансиране на различни образователни дейности.

Със 736 896 лв. по Националната програма „Училището – територия на учениците" се осигуряват условия за целодневна организация на образователно-възпитателния процес на учениците от начален етап и се създават възможности за достатъчно време за усвояването на учебния материал и поддържане на трайни знания.

Модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап" от Националната програма предоставя възможност на училищата да кандидатстват със свои проектни предложения. С отпуснатите средства се финансират проектните предложения на 83 общински училища.

С 2 049 500 лв. ще бъде подпомогната финансово дейността на извънучилищните педагогически учреждения в системата на народната просвета през второто полугодие на 2015 г. По този начин ще се стимулира развитието на извънучилищните дейности и осмислянето на свободното време на над 60 000 деца и ученици, които посещават кръжочни занимания, както и заведения за диагностична, рехабилитационна и корекционно-възпитателна дейност. Това е и предпоставка за ограничаване броя на преждевременно отпадащите ученици от образователната система.

51 435 лв. са предназначени за изплащане на стипендии на учениците с постигнати успехи в областта на спорта. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби и с тях ще бъдат осигурени 52 стипендии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай