Поправят учебниците до четвърти клас (ОБЗОР)

Поправят учебниците до четвърти клас (ОБЗОР) | StandartNews.com

Описват по нов начин залавянето и обесването на Левски
Хлапета четат как крадат началниците, слагат по 6 дати в уроци за най-малките

Българските деца в ХХI век учат по учебници от ХХ. Няколко поредни министерски екипа отлагат промените в тях с аргументите, че първо трябва да влезе в сила новият просветен закон. За последно бившият министър от ГЕРБ Сергей Игнатов предприе чистка на помагалата, където имаше бисери от сорта "Морето е солено, защото в него е разтворена морска сол". Сегашният министър Тодор Танев също започва кампания за промени.

Поправки в учебниците до четвърти клас ще прави образователният министър Тодор Танев. Той обеща "най-големите безобразия" в тях да бъдат коригирани в рамките на сега съществуващия просветен закон, без да се чака влизането в сила на новия. Досега повечето министерски екипи искаха промени едва след като законът бъде променен и се изработят нови държавни образователни изисквания, на които учебниците трябва да съответстват. Според Танев обаче са се натрупали много критики и забележки, включително от Синдиката на българските учители, които не могат да чакат. Той обеща да се коригират и някои грешки в учебниците на петокласниците. МОН ще направи корекциите заедно с учители, които имат наблюдения върху това какво не са разбрали децата. Танев каза, че от корекция се нуждаят всички учебници, но до две седмици ще стане ясно кои първо ще бъдат подложени на обновление.

Лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева, която е подала сигналите за грешки и недомислици, разказа пред "Стандарт", че не са малко учебниците, в които само в една подточка от урока има струпани по 6-7 дати, които децата са длъжни да запомнят. "Учебниците по човек и общество в трети и четвърти клас са написани така, че децата да намразят историята. Те трябва да бъдат не просто поправяни, а изцяло преработени", каза тя. В читанка за втори клас пък авторите на разказа "Светофар" обясняват на децата по уникален начин защо изчезват цветовете. Според разказа червеният цвят изчезва, защото "началникът го е откраднал, за да си направи вилата". Жълтият цвят бил сложен в олиото, а със зеления били боядисвани рибките. "Повечето четива в началния курс не носят никаква информация на децата, стихотворенията на практика са незапомнящи се", обясни Такева. Тя разказа, че дете запитало "Защо началниците крадат червеното?", когато прочело разказчето "Светофар".

Не е ясно обаче дали министерството ще подменя и текстовете, съдържащи нонсенси, или ще остави това за по-нататък. Ще се променят и текстовете, заради които родители протестираха преди време, свързани с начина, по който в учебниците на малките е описано залавянето и обесването на Васил Левски.

Съществените поправки обаче ще бъдат оставени отново за след приемането на просветния закон, когато се изработят новите образователни изисквания. Издатели твърдят, че в момента именно тези изисквания ги притискат да създават тежки и тромави уроци, за да поберат в учебника всичко, което просветните експерти настояват да бъде включено. Най-старите учебници в момента не са тези на малките ученици, а на гимназистите, като някои професионални помагала са още от съветско време.

Баба Тонка и метрото влязоха в буквара

Някои издатели вече започнаха сами да променят учебниците за начален курс, за да отговорят на новите изисквания. "Просвета" например включва 6 нови урока за упражнение в буквара. За първи път в него се появяват метрото, Левски и Баба Тонка, както "Стандарт" вече писа. Шестте нови урока са след буквите о, л, ф, с, к, щ. Метрото пък става повод децата да научат думи като "перон", "релси", "тунел".

Любимото на министър Танев гражданско образование също вече е елемент от учебните часове. То фигурира в помагалото "Азбука на правилата". В четвърти клас хлапетата ще научават кои са трите власти и как законопроектът става закон. Има и специални глави, свързани с предпазването от бедствия и аварии - децата научават какво е смерч, какво е евакуационен план, за какво служат сирените и кой може да ги ползва. Първолаците учат какво е светофар и пешеходна пътека, както и някои от най-важните пътни знаци. Последната корекция на букварчето е правена преди десетина години.

Дупките по улиците от черешови топчета

Някои учебници са до такава степен неразбираемо написани, че децата дори не разбират за какъв исторически период става дума. Такева посочи за пример урок за Руско-турската война, от който дете от Стара Загора останало с впечатление, че улиците на града са с изровени дупки от преминалите по тях войски и черешови топчета, и едва след обяснението на учителката разбрало за какво точно става дума.

Раниците олекват с електронни читанки

Ученическите раници ще олекнат благодарение на електронни учебници, съобщиха от МОН. Това е една от целите на въвеждането на информационни и комуникационни технологии в училище, благодарение на което до три години всички образователни институции ще бъдат свързани в единна мрежа. Хартиените учебници ще бъдат направени и в електронен вид, така че децата да не носят помагалата в училище. Министър Тодор Танев обаче уточни, че това не означава премахване на учебниците на хартия.

Общо 135 млн. лева ще струва пълното информационно свързване на училища и университети за три години, каза министър Тодор Танев. Ще бъде изградена електронна образователна платформа, до която деца, преподаватели и студенти ще имат достъп. Там ще се качват уроци и учебни материали. Танев посочи, че направеното до момента от предишните екипи на МОН е било "на парче", но не уточни ще има ли разтрогване на договори, сключвани от негови предшественици. Стана ясно също, че още тази година ще бъдат свързани университетите от седем града: София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен, като те ще имат възможност да обменят много по-интензивно информация и с колегите си в чужбина. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов разказа също, че в момента приключва изграждането на мрежа за високоскоростен интернет, който ще свърже 58 училища от слабо населени места, където децата в момента имат по-труден достъп до мрежата.

Фирми върнали пари на научния фонд

Част от фирмите, които са спечелили неправомерно предишния скандален конкурс на фонд "Научни изследвания", вече са върнали парите обратно. Това съобщи заместник-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов, но не посочи конкретни имена. Той заяви, че в новия конкурс са спечелили 100 научни звена, на които ще бъдат раздадени 18 млн. лева. Първият транш вече е отпуснат, поясни той. Тази година обаче таванът на сумите, за които са кандидатствали учените, е намален от 500 000 на 300 000. Костадинов поясни, че кандидатите са били 900 при над 1000 в предишния конкурс. Причината обаче е, че в последната надпревара ръководството на фонда изрично не позволи на фирми да участват в разпределянето на парите. Той заяви, че вече има 30-40 сигнала от неспечелили, че има формални или направо дублиращи се текстове в рецензиите, както и че някои от проектите са получили оценки, които не съответстват на рецензиите им. Всички сигнали са предадени на звеното за вътрешен одит и на дирекция "Наука", за да направят проверки по тях, каза Костадинов.

ДАНС и прокурори на проверки в МОН

ДАНС и прокуратурата влизат в три звена на министерство на образованието, за да проверят информация "за организационни и финансови нарушения". Това съобщи просветният министър Тодор Танев. Според него, имало подозрения за "насочване и преразпределяне на пари" и "за неточно използване на публичните средства".

Звената, които се проверяват, са "Ученически отдих и спорт", Центърът за развитие на човешките ресурси и Центърът за интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Танев заяви, че първо трябва да бъде направен независим одит и едва тогава ще стане ясно дали има злоупотреби. Шефовете на някои от тези звена обаче са сменени, за да няма "изкривяване" на информацията, която те подават към проверяващите, поясни Танев в коментар към публикация на агенция ПИК, че има кадрови смени в МОН, дирижирани от парламентарния секретар Ралица Кирилова. В отговор той каза, че никой не "кадровичества" в МОН, най-малкото Кирилова. "Никой не е нарочен, никой не е обвинен, но сме длъжни да проверим натрупаните сигнали", коментира министърът.

Броят докторите в училище

Започва преброяване на работещите лекарски кабинети в училищата. Районният инспекторат по образованието е пуснал допитване до училищата имат ли медицински кабинети, както и какъв специалист работи в тях - лекар, фелдшер или медицинска сестра. Въпросите са отправени не само към държавните, а и към частните училища. Анкетата е във връзка с допитване на Столичната регионална здравна инспекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай