Пловдивският университет удължава срока за прием

Пловдивският университет удължава срока за прием  | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивският университет „Паисий Хилендарски" удължава срока за подаване на документи за участие в класирането за прием за новата академична 2013/2014 г. до 17 юли включително (без събота и неделя) в Ректората на ул. „Цар Асен" №24 в Пловдив, а за документи on-line – до 15 юли на сайта на университета uni-plovdiv.bg. Това съобщи зам.-ректорът доц. д-р Жоржета Чолакова.

Тя обясни, че новият срок не се отнася за кандидат-студентите, които ще участват в конкурсните изпити от 5 до 17 юли, а единствено за тези, които ще кандидатстват с оценка от матури и награди от олимпиади, с придобит международен сертификат и оценка от изпит от предварителната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски".

Необходимите документи са диплома за средно образование – оригинал и ксерокопие, лична карта и състезателен картон, който може да се закупи от книжарницата на университета или в бюрата по градове.

Днес, 2 юли, приключва приемът на документи за явяващите се на редовната изпитна сесия. Тя ще стартира на 5 юли с изпита по английски език. На 6 юли ще се проведат изпитите по география на България и биология, следвани от български език и математика, съответно на 8 и 9 юли. На 10-и е датата за история на България, а на 11-и – за испански език, информатика, френски език и психология. Изпитите по новогръцки, немски и химия са на 12-и, а тези по изобразително изкуство, музика и тестът със събеседване по физика – на 13 юли. На 15-и ще се проведе устната проверка по теология, а на 17 и 18 юли – комплексният изпит по физическо възпитание. Изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър" по традиция са насрочени за месец септември – 12, 13 и 14 септември, и ще бъдат в три кръга.

Информация за сградите и залите, в които ще се проведат изпитите, ще бъде изнесена един ден предварително пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски" или на сайта на висшето училище.

Началото на всички изпити е от 9:00 ч., единствено проверката на говорните и комуникативните способности ще се провежда от 14:00 ч. до 17:00 ч. във всички дни на кампанията. Кандидат-студентите трябва да се явят пред сградата, където се провежда изпитът, един час по-рано, за да бъдат заведени от квестор до съответната зала. Всеки задължително представя лична карта и разпечатката от Информационния център, която се издава при подаване на документите за кандидатстване.

През новата академична 2013/2014 година акредитираният държавен прием на ПУ „Паисий Хилендарски" е 4810 места за бакалавърски, магистърски програми след средно образование и магистърски програми по държавна поръчка след „бакалавър" – 3960 за редовна форма и 850 за задочна. Те важат за деветте факултета на Пловдивския университет, както и за двата филиали – в Смолян и Кърджали, и Техническия колеж в Смолян.

В бакалавърските програми местата са 3410 в редовна форма на обучение и 780 – в задочна. В директните магистърски програми ще бъдат записани 280 човека– 220 ще са редовно обучение, а 60 ще бъдат задочно. В магистратурите след бакалавърска степен акредитираните места са 230 в редовна форма и 10 в задочна. Единствено за Техническия колеж в Смолян има 100 бройки за ОКС „Професионален бакалавър". Завършилите колежа могат да продължат образованието си в някои магистърски програми както в Пловдивския университет, така и в други висши училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай