Пернишка гимназия за пример в Европа

Пернишка гимназия за пример в Европа | StandartNews.com

Ученици налагат боксова круша с лика на директора, играят хора в междучасието

Трима бивши просветни министри се събраха за 50-годишнината

Строителна гимназия в Перник, направила тази година половин век, служи за пример в Европа. Въведени в училището иновации са в основата даже на европейска директива. Няма друго такова школо, се дивяха многобройните гости, дошли на честванията на юбилея. Сред народа, препълнил училищния двор бяха тримата екс министри на образованието Игор Дамянов, Сергей Игнатов и Румяна Коларова. Последна от най-важните гости пристигна зам.-министърът на образованието в момента Ваня Кастрева. Тук със специална покана беше и главният шеф на пожарникарите в България Николай Николов. Комисарят е живял в съседство с училището, а съвсем до скоро в него е упражнявал и гражданското си право да гласува, защото по постоянен адрес се е водил в жилището, което е наследил от родителите си. Когато бях много малък тук имаше дълбоки ями. Те се пълнеха с вода, през зимата замръзваха и

върху леда играехме хокей

Като започна да се строи училището, из недовършената постройка се гонехме като стражари и апаши, а като го направиха, на спортните площадки в двора ритахме футболната топка и се упражнявахме на волейбол, си спомни комисарят. На него се падна честта да пререже лентата на нововъведената електронна пропускателна система в училището. Първата карта за допуск вкара той, преди учениците, макар да не е учил после в това школо.
Да режат ленти имаха шанс и двете дами - просветни шефки. Те откриха създадения в чест на юбилея исторически комплекс от кабинет по история с много табла, отразяващи пластовете на миналото ни и исторически клуб, събрал всички важни събития и достижения на школото.
Тържеството започна с водосвет, а преди него музикален поздрав поднесоха дошли специално за празника млади гайдари от Смолян. След това на три лъча гостите тръгнаха из школото, за да не могат да се начудят на сътвореното и деца и педагози, но все по идея и под ръководството на дългогодишния директор на гимназията Самуил Шейнин. Той лично поведе ВИП групата и като не пропусна да се похвали с командния център в първото фоайе припомни, че това е

първото българско училище с въведено видеонаблюдение

открито от Даниел Вълчев като министър на образованието през 2008 г.
Едва след това за изпити и в други училища започнаха да се слагат камери, подчерта Шейнин. Година преди това и преди присъединяването на България към ЕС училището имаше европейски коридор с историята на ЕС, а този пример последваха и други школа не само у нас, но и в Европа. Пак някъде по това време нестандартния директор сложи своята физиономия на боксова круша във физкултурния салон и прикани учениците да бият по нея, ако са ядосани някому за нещо. Този метод за туширане на агресията не просъществува много дълго, защото от залисия във всевъзможни извънучилищни занимания и по усвояване на уроците децата не изпитваха нужда да го употребяват. Затова пък сега имат модерен спортен комплекс с фитнес и специални уреди, които се ползват освен в часовете по физкултура и в допълнителни занимания. Остават и след училище, доверява Димитър Коконов - единият от учителите по физическо възпитание.
Може и странно да е но тъкмо

физкултурник е написал химна

на училището. Специалистът по волейбол Милко Матеев е бил учител в пернишката строителна гимназия 12 години преди да се пенсионира и също е гост на тържеството. Той е познат като автор на пиперливи епиграми, но в този ден беше доволен, че до портрета на патрона на школото архитект Йордан Миланов стои на табло и написаният от него химн. През това време Шейнин води гостите из коридорите и когато спират до изложбата с картини на учещите архитектура, им показва и обилната зеленина. Когато с децата решили да направят училището зелено, той се зарадвал, но още по-доволен останал от определението зелена точка. Преди две години Европейският парламент приел директива за озеленяването на училищата, и макар да не се споменава, че иновацията идва от Перник Шейнин е доволен. Сега се надява да бъде последван примера на гимназията всеки четвъртък в голямото междучасие да се играе хоро. Отначало до директора се хващали немного деца, но сега в народния танц се включват повече от 40. Директорът

предпочита "Бяла роза", защото вече е на години

и не му се подскача.
В продължение на 12 години Самуил Шейнин беше председател на Съюза на работодателите в средното образование и така през тази организация и през международните си контакти чрез общи проекти той популяризираше своя опит. От работодателската организация се оттегли миналата година, сега е намислил да поеме към заслужена пенсия в началото на идната година, но първо ще се погрижи да остави свой достоен заместник.

Шейнин води гостите си из училището и не спира да разказва как е създадена богата етнографска сбирка, как новият исторически комплекс е изграден по дуалната система, защото с майсторите и преподавателите, в това число и самия директор, всичко е направено от ученици - от проектите, през ел. инсталацията до целия вътрешен интериор. Свой кът за отмора в училището имат и учителите, а за децата, които идват на училище отдалече е направена "суха стая", със съоръжения за сушене на мокрите им обувки и дрехи.

В новия училищен исторически комплекс до Шейнин застава и първият директор на училището Михаил Михайлов. Той си спомня как е създадено СПТУ-то по индустриално строителство през 1965 г. за зидари и мазачи и се радва, че сега в него се учи архитектура, парково строителство и озеленяване, транспортно строителство, водоснабдяване и канализация, машини и съоръжения за производство на строителни материали, промишлена естетика и дизайн и други модерни специалности.
Десетки инициативи, част от тях и с международно участие, стотици награди на ученици и учители през годините за училищна и извънучилищна дейност, многобройни спортни успехи са записани в летописа на училището. По повод 50-годишнината бяха издадени юбилеен албум и юбилеен училищен вестник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай