Пенсионират 4000 учители

Пенсионират  4000 учители | StandartNews.com

Държавата е заделила пари за обезщетение за 4000 освободени учители и 2000 души непедагогически персонал. По-голямата част от тях излизат в пенсия, съобщиха от МОН. За първи път са осигурени изцяло средства за обезщетение и на учителите от детските градини, които доскоро получаваха едва 50% от нужните средства. Именно затова заделената сума е по-голяма - около 22 млн. лева. Просветният министър Меглена Кунева обаче подчерта, че опитът на пенсионираните учители трябва да бъде използван за обучаване на младите педагози.

Заместник-министърът Диян Стаматов посочи, че имената на пенсионерите влизат в базите данни за заместващи учители, които ще бъдат канени да преподават при отсъствие или заболяване на педагог. Стаматов уточни също, че ще бъдат пенсионирани всички, които навършат съответната възраст, по повод на информациите за част от столичните директори в пенсионна възраст, които не искат да напуснат поста си.

"Голяма група учители чакат влизането на новия закон от първи август, защото съгласно него ще получават като обезщетение вече не осем, а десет заплати, а те не са без значение за човек, който излиза от системата", каза той. В близките десет години се очаква да се пенсионират около 45 000 педагози, тоест половината български учители, което означава, че ще се освобождават по 4500 места на година. Министерството е отделило пари и за обучение на учителите за прилагане на новите учебни програми. Средства има и за обучение на преподавателите по природни науки в ЦЕРН, има и обучение на тема "Мениджмънт на ученическия клас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай