Първият учебен ден в цифри

Първият учебен ден в цифри | StandartNews.com

София. Над 60 000 първокласници ще преживеят първото си голямо събитие в живота. Школските звънци ще ознаменуват едно голямо начало, притеснени родители ще избират букети за учителката, а заедно със суетенето тръгват и надеждите за бъдещето на детето. Ето как изглежда в цифри инвентарът на малчуганите.

На 16 септември в клас ще влязат 63 596 първокласници, а общият брой на учениците в страната е 755 674.

Средно 354 лв. излиза пълното оборудване на малчуганите за първия учебен ден. Сумата е с 13 на сто по-висока спрямо миналогодишната. Най-скъп излиза ученикът в София. Столичани ще похарчат средно около 407 лв. около началото на учебната година, а варненци например около 320 лв.

Покупките за гимназисти между IX и XII клас са с около 24 на сто по-високи от средните и стигат до 440 лв. Най-скромни ще са родителите на ученици от трети до шести клас, които ще похарчат 337 лв.

Ученическа раница с актуални картинки на любими детски герои струва около 50 лв. По-луксозните стигат 80-90 лв., а цената на ергономичните е около 150 лв.

Ако решите да купите есенно яке, риза и тениска - средната обща цена на трите артикула ще е около 70-80 лв. Панталон и дънки излизат пак толкова. Заложите ли на официално облекло - за мъжко костюмче в две части ще трябва да похарчите поне 30-40, че и 50 лв. Детските официални роклички се търгуват средно по 20-30-40 лв., според материята и модела.

До 30 септември ще продължи приемът на документи за еднократна целева помощ за първокласниците. До момента декларации са подали 38 хил. семейства от цялата страна, а Агенцията за социално подпомагане очаква броят им да достигне до 45 хил. Размерът на помощта е 250 лв. Право на помощи имат семейства, които през последните 12 месеца са имали доход до 350 лв. на член от семейството.

Съвети за родители:

Всяка сутрин го събуждайте по-рано, за да има време спокойно да се приготви за училище.

Разговаряйте с него. Нека споделя новите си впечатления.

Научете детето си да си приготвя учебниците от предния ден, за да няма суетене и бързане рано сутрин.

Не критикувайте детето си прекалено. Пестете забележките си, за да не започне да се страхува и да не иска да споделя с вас.

След училище позволете на първолака да си поиграe и да си почине. Когато си върне силите, нека се захване с домашните.

Внимавайте с помощта. Не пишете домашните му, за да го приучите на самостоятелност и дисциплина.

Съгласявайте се други деца да ви идват на гости. Така ще помогнете на малкия да се социализира и да не се превърне в аутсайдер.

Не се притеснявайте, ако детето е твърде буйно. Обикновено най-големите пакостници стават лидери на класа и печелят одобрението на съучениците си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай