Понеделник,

Първият учебен ден в цифри

От: Администратор -
6347
Първият учебен ден в цифри
A
A
A

София. Над 60 000 първокласници ще преживеят първото си голямо събитие в живота. Школските звънци ще ознаменуват едно голямо начало, притеснени родители ще избират букети за учителката, а заедно със суетенето тръгват и надеждите за бъдещето на детето. Ето как изглежда в цифри инвентарът на малчуганите.

На 16 септември в клас ще влязат 63 596 първокласници, а общият брой на учениците в страната е 755 674.

Средно 354 лв. излиза пълното оборудване на малчуганите за първия учебен ден. Сумата е с 13 на сто по-висока спрямо миналогодишната. Най-скъп излиза ученикът в София. Столичани ще похарчат средно около 407 лв. около началото на учебната година, а варненци например около 320 лв.

Покупките за гимназисти между IX и XII клас са с около 24 на сто по-високи от средните и стигат до 440 лв. Най-скромни ще са родителите на ученици от трети до шести клас, които ще похарчат 337 лв.

Ученическа раница с актуални картинки на любими детски герои струва около 50 лв. По-луксозните стигат 80-90 лв., а цената на ергономичните е около 150 лв.

Ако решите да купите есенно яке, риза и тениска - средната обща цена на трите артикула ще е около 70-80 лв. Панталон и дънки излизат пак толкова. Заложите ли на официално облекло - за мъжко костюмче в две части ще трябва да похарчите поне 30-40, че и 50 лв. Детските официални роклички се търгуват средно по 20-30-40 лв., според материята и модела.

До 30 септември ще продължи приемът на документи за еднократна целева помощ за първокласниците. До момента декларации са подали 38 хил. семейства от цялата страна, а Агенцията за социално подпомагане очаква броят им да достигне до 45 хил. Размерът на помощта е 250 лв. Право на помощи имат семейства, които през последните 12 месеца са имали доход до 350 лв. на член от семейството.

Съвети за родители:

Всяка сутрин го събуждайте по-рано, за да има време спокойно да се приготви за училище.

Разговаряйте с него. Нека споделя новите си впечатления.

Научете детето си да си приготвя учебниците от предния ден, за да няма суетене и бързане рано сутрин.

Не критикувайте детето си прекалено. Пестете забележките си, за да не започне да се страхува и да не иска да споделя с вас.

След училище позволете на първолака да си поиграe и да си почине. Когато си върне силите, нека се захване с домашните.

Внимавайте с помощта. Не пишете домашните му, за да го приучите на самостоятелност и дисциплина.

Съгласявайте се други деца да ви идват на гости. Така ще помогнете на малкия да се социализира и да не се превърне в аутсайдер.

Не се притеснявайте, ако детето е твърде буйно. Обикновено най-големите пакостници стават лидери на класа и печелят одобрението на съучениците си.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички