Първи стъпки за студенти на Острова

Над 1000 българчета заминават да учат на Острова

Първи стъпки за студенти на Острова | StandartNews.com

Първо си намерете английско джипи и си извадете осигурителен номер

Великобритания е една от най-желаните дестинации за българските кандидат-студенти. Всяка година над 1000 българчета заминават да учат в университети там, а тази година бройката е 1200. За какво трябва да сме подготвени и какви документи да носим при заминаването си, така че да си спестим ненужни бюрократични процедури? Вчера проект "Световно образование" проведе инструктаж за първите 350 студенти, приети да учат на Острова.

Българските студенти вече имат цели колонии в университетите на Острова. Пет висши училища в Лондон, при това с високи рейтинги, са приели само за тази година по над 10 български първокурсници във всяко от тях. Общо около 80 българчета от първата група инструктирани студенти са избрали британската столица. В останалите градове най-големи български колонии има в университета Ковънтри, известен с обучението по дизайн, в Ланкастър, Салфорд и Брадфорд. БГ попълнения тази година има и в топуниверситети като Оксфорд и Сити юнивърсити в Лондон.

Какво е първото, което трябва да сложите в багажа, заминавайки за Великобритания? Естествено, писмото за безусловен прием, с което университетът ви е информирал, че вече сте негов студент. Ако не сте го получили на хартия,

може да го разпечатате от системата UCAS

Същото важи и за писмата, с които ви уведомяват, че сте одобрени за студентски кредит, ако сте кандидатствали за такъв. Имайте предвид, че кандидатстването става година за година, а парите се превеждат директно на висшето училище. Вземете си и потвърждението за настаняване в общежитие, както и лична карта и международен паспорт. Вторият ще ви бъде много необходим, тъй като част от институциите на Острова работят само с него, не и с личната ви карта. Естествено, неразделна част от документите са оригиналната легализирана диплома и сертификатът за владеене на английски.

Много е важно да вземете и европейската си здравна карта, като тук е необходимо да знаете няколко неща. Тя покрива предимно спешната помощ, затова е хубаво паралелно с този документ да си направите и застраховка в България. Проучете добре вариантите, които се предлагат, защото не всички включват например зъболекар, а понякога той се оказва жизнено необходим. Има и пакети, които покрай счупването на крак или ръка например покриват и загубата на багаж, както и неговото закъснение над 12 часа. Не пропускайте да платите здравноосигурителните си вноски в България за двата летни месеца, в които държавата не ви осигурява. След това, още със записването си в университета, е необходимо за извадите документ, че вече сте английски студент, и да го изпратите на близките си в България. След превод на български те са длъжни

до декември да го представят на НАП

за да продължи държавата да плаща осигуровките ви. Другото необходимо е още с отиването в университета в първите дни да се регистрирате при местно джипи. Регистрацията е безплатна, както и прегледите при него. Ако обаче се случи нещо, заради което се налага личният лекар да ви препрати в болница, ще се наложи да ползвате застраховката си. Всъщност лични лекари има и на територията на повечето университети, така че може да се възползвате от техните услуги. Нужно е и да си извадите документ с имунизациите, които са ви правени. Освен българското джипи, подобни данни може да ви даде и ХЕИ. По този начин, ако на място се наложи да ви имунизират за нещо, винаги може да проверите дали подобна ваксина вече не ви е поставяна. Някои университети тази година са разпратили до студентите си и искане да бъдат имунизирани срещу менингит. В действителност обаче това изискване важи само за британските им студенти, така че не е нужно да се подлагате на подобна процедура, ако не желаете.

Другото необходимо нещо, ако искате да работите по време на следването, е да си извадите местен осигурителен номер. На практика той остава в британските регистри до пенсионирането ви и ви е нужен при започването на каквато и да било почасова работа. Заплащането на студентския труд на Острова

варира между 6 и 7 паунда на час

като ограничението е учащите да не се трудят повече от 20 часа на седмица. Достоверна информация за най-актуалните работни места, които се предлагат, може да се получи в самия университет. Нерядко дори висшето училище се оказва в ролята на пръв работодател, като предлага възможности за труд в библиотеката например. Впрочем добре е студентите да знаят, че за разлика от българските университети, в много от британските може да се намери информация по повечето социални въпроси, които ви интересуват. Някои от вузовете например предлагат общежитие само за първата година, но за сметка на това дават изчерпателна информация къде в района може да се намерят квартири на достъпни цени след завършване на първи курс. Повечето от тях организират и посрещане на студентите в самото начало, както и трансфер от летището до кампуса. Обикновено тази информация се намира в документите, които студентът получава от университета си при приема. Ако обаче вашето висше училище не е сред тях, е добре да намерите други българи, приети там, и да се уговорите да пътувате заедно.

Финансите са друга важна тема, която трябва да обсъдите предварително в семейството. Добре е на студента да се открие британска банкова сметка, с която той да оперира на място. Ако продължи да се разплаща със сметката, която има в България, това би го натоварило с между 7 и 10 паунда допълнително за всяка транзакция. Британската сметка обаче натоварва леко родителите, които изпращат пари - преводът им излиза около 30 лири. Другото много важно нещо е още със стъпването на английска земя да промените както имейл адреса си, така и адреса, който давате за кореспонденция. В противен случай нищо чудно както следващите писма от университета, така и новата ви британска дебитна карта да пристигнат на адреса на българския ви консултант за образование в чужбина - а на него наистина не му трябват

Извадете си и ISIC карта

която ви осигурява възможности за намаления. На самия сайт на картата е посочено какви точно преференции може да ползвате в града, в който сте приети. Много важно - никой не забравя вкъщи зарядното си, но в случая ви трябва и преходник. Контактите във Великобритания са коренно различни от българските и без него няма как да заредите телефона и лаптопа. Добре е и да се осведомите предварително как може да си доставите още багаж, тъй като авиокомпаниите имат ограничения за товара, с който пътувате. Освен куриерските фирми, такива възможности предлагат и заминаващи камиони и ТИР-ове, които също могат да качат допълнителни дрехи или други вещи, лекуващи носталгията по дома. Не на последно място - не забравяйте, че сте отишли да учите. Работата, макар и почасова, може да почака, докато се ориентирате в атмосферата на университета, разучите учебната си програма и се адаптирате към изискванията на преподавателите. В противен случай завръщането у дома може да стане по-бързо, отколкото сте възнамерявали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай