Първата диплома година по-рано

Първата диплома  година по-рано | StandartNews.com

Училищата сами ще си пишат програмите и ще избират предметите

Дипломата за основно образование вече ще се взема година по-рано - след седми, вместо след осми клас. Новата училищна структура, лансирана за първи път още от министър Даниел Вълчев, вчера бе приета на второ четене от депутатите. Тя ще важи не за децата, които са в заварено положение, а за тези, които през следващата учебна година ще бъдат първокласници, петокласници и осмокласници. Децата, които завършват седми клас през 2018-19 година, ще бъдат първите, които ще вземат по-рано дипломата си за основно образование.

Началното образование вече ще се завършва след четвърти клас, а гимназията ще има два етапа - до 10-и и до 12-и клас. В малките населени места могат да бъдат създавани и обединени училища до 10-и клас. По-ранното получаване на основно образование обаче породи остър спор сред депутатите. БСП, както и Патриотичният фронт, изказаха опасения, че това ще доведе до отпадане на ученици в малките населени места година по-рано, тъй като на тази възраст родителите няма да ги пуснат да пътуват до съседни градове, за да ходят на училище там. Изказано бе и опасение, че това ще увеличи неграмотността и ще доведе до закриване на няколко десетки училища в малките селища. Корнелия Маринова от ГЕРБ застъпи тезата, че така се създава по-голяма "проходимост" в образователната система, тъй като сега едни деца кандидатстват след седми, а други - след осми клас.

Запазена бе и възможността математическите гимназии да приемат деца от пети клас, която бе обект на много спорове. Освен това се дава възможност всяко училище да има автономия при разработването на учебните си програми и планове, включително като си избира учебните предмети.

70 лв. повече
за учителите

Проф. Тодор Танев определи като слухове твърденията, че на учителите ще бъдат отпуснат бонус за Деня на будителите - 1 ноември. "Не става думи за еднократни помощи - т.нар. бонуси. Никога не съм казвал нещо подобно", увери просветният министър.

В момента се правят разчети за определяне на точния размер на повишението на заплатите.
Част от средствата ще бъдат осигурени от вътрешни резерви на МОН. Още около 20 млн. лв. например ще дойдат от т.нар. "мъртви души" в класните стаи. "Това са ученици, които не присъстват в училище и за които ние напразно плащаме", уточни Танев. Ефектът от мярката обаче ще бъде усетен през следващата учебна година.

Наръчник съветва:

Първолаците
с телефон
без интернет

Дайте на първокласника евтин мобилен телефон и оставете таблета вкъщи. Това са част от препоръките към родителите на бъдещите първолаци, събрани в наръчник, който асоциация "Родители" представи вчера. Съветите са, ако мобилният на малчугана все пак има достъп до интернет, поне в първи клас да ограничите възможностите му да влиза в мрежата, за да не се разсейва. Съветите по отношение на таблета са детето да го ползва у дома, докато учи, но да не го носи в училище, включително защото може да му го откраднат. Има и съвет родителите да се абонират за специалните програми на операторите, които могат да им покажат къде е първолакът и как ползва телефона си. По отношение на джобните пари препоръката е седмичната сума да бъде равна на годинките на детето по 50 стотинки. Така за първокласника седмичната сума е 3,50 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай