Паисиевци по стъпките на Бил Гейтс и Стив Джобс

Паисиевци по стъпките на Бил Гейтс и Стив Джобс | StandartNews.com

Само за година 5 техни проекта стигнаха финалите на олимпиадата по информатика

Първото училище в Кърджали и Източните Родопи СОУ "Отец Паисий" успешно съчетава традициите и модерните технологии в обучението. Паисиевци са сред най-добрите млади IT специалисти на България. За последната учебна година школото може да се похвали с изключителен успех. 5 проекта в четири направления са класирани за финалния кръг на 12-ата Национална олимпиада по информационни технологии в Монтана. А умниците от Кърджали смело вървят по стъпките на Стив Джобс и Бил Гейтс.

Проектът "Алкотест" на единадесетокласниците от СОУ "Отец Паисий" Димитър Асенов и Валентин Ямалиев завоюва трето място в категорията "Приложни програми". Момчетата получават награди от спонсорите на олимпиадата, сред които "Информационно обслужване" АД и Академия "Телерик". "Разработената програма подпомага изследванията на алкохол в кръвта и дава информация как се разгражда", обясни Валентин, който вече е абитуриент. В момента той и съучениците му усилено се готвят за тазгодишната олимпиада, а мечтата му е да продължи в Техническия университет и да работи като програмист в голяма фирма. "Това е изключителен успех. Програмата ни бе оценена много високо", обясни и ръководителката на проекта Атанаска Мишонова. "Това трето място от националната олимпиада на Димитър и Валентин е много ценно, защото се състезават с ученици от СМГ и НПМГ София. Ние не сме математическа гимназия, при нас учениците започват основно да се занимават с информатика в 5 клас по желание, а при големите след 8 клас има само една паралелка, която е с направление - информатика и информационни технологии", коментира пом.-директорът Мария Стефанова.
Интересът към това състезание е изключително голям, защото това е сцената, на която намират изява най-добрите технологични проекти от страната след много сериозна конкуренция и "пресяване" на няколко кръга - училищен, общински и областен. От цяла България комисията допуска само 20 проекта, които да се състезават на националния кръг и да се класират от 1 до 20 място. Миналата учебна година в Монтана са допуснати 6 проекта на СОУ "Отец Паисий" и

всички са класирани в първата десетка

Сабри Юмер и Марвин Хердман от 8 клас се завръщат с пето място за проекта "Лабораторен практикум по физика за 7 клас" в категория "Уеб сайт". "Идеята ни беше да визуализираме опитите по физика и поднесем по интересен начин информация за уроците", коментира Сабри. В направление "Мултимедийни приложения" проектът на Радостин Бодуров и Явор Янев "Земята - моят дом" провокира младите хора да се замислят, че трябва да бъдат отговорни за начина си на живот, така че да опазват общия дом - Земята. "Явор и Радо вече са студенти, но заниманията им с информационни технологии в извънкласната дейност, работата им по проекти в голяма степен предопредели какво ще учат и бъдещия им професионален път", смята преподавателката им Мария Гьошева.

Преди 2 г. младите IT специалисти на училището реализират проект, който вече намира приложение в начален етап. Играта с любимото хвърчило помага на

малчуганите от I и II клас да усвояват правописа

в българския език. Друга пък е насочена към математиката. Малките, пеейки и решавайки сами, достигат до верните отговори на задачите. "Игрите са атрактивно поднесени и се приемат с интерес от децата от началните класове. Малчуганите разбират, че стоейки пред компютъра, могат не само да се забавляват, а и да се учат, а учителите могат да ползват тези продукти, направени от по-големите ученици", обясняват преподавателите.

Сред най-малките, запалени по програмирането в кърджалийското училище, е и малката чаровница Деница Митева. Нестандартното й мислене и талант бързо са забелязани от преподавателите й Муса Муса и Атанаска Мишонова, ръководители на Школа по програмиране към "Детска академия на Телерик" Кърджали. В края на 2013 г. Деница получава отличие в 13-ия Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен, въпреки че е сред най-малките само в трети клас. 2014-а пък е успешна за Красимир Арабаджиев, който спечели сребърен медал от Националното състезание по IT "Аз мога - тук и сега" в категория Front-End Developer, проведено през април в Девин. Състезанието е най-голямото по информационни технологии, информатика и визуални изкуства в България, тази година в него

участват над 400 деца от 52 града

Добрите резултати през последните години станаха повод през септември Кърджали и училището да бъдат домакини на Национална лагер школа по информатика. "Зад изключителните успехи на нашите възпитаници стои дълга подготовка, нови и добри идеи, упорство и много труд на преподавателите", подчертава и директорът Златко Атанасов. Той уточнява, че училището разполага с 5 компютърни зали, които са на разположение на учениците от 3 до 12 клас. Няма почивен ден, ежедневно от 7 до 19 часа кабинетите работят с пълна натовареност. И директорът, и колегите му казват, че няма ВУЗ в страната без ученици, завършили "Отец Паисий" в Кърджали. Възпитаници на школото учат в чужбина, в Австрия, в Германия, където се представят достойно. В Кърджали почти всички водещи програмисти са паисиевци, голяма част от тях работят вече в големи софтуерни фирми в страната.

Включиха се в Eвроседмицата на програмирането

На 10 октомври в компютърните зали на СОУ "Отец Паисий" се проведе състезание за стипендия, обявена от "Global Net". Големият приз взе възпитаникът на кърджалийското СОУ Любослав Карев. Участниците бяха поздравени от Лазар Попов, собственик на фирма организатор, и Георги Гачев, преподавател по компютърни мрежи в СУ "Св. Климент Охридски".
От 11 до 17 октомври школото се включи в Европейската седмица на програмирането с различни инициативи - занимателна информатика за ученици от 5, 6, 7 клас, програмиране при малки и големи и т.н.

Telerik Kids Academy работи с школото

Преди 3 г. в СОУ "Отец Паисий" се създаде представителство на Telerik Kids Academy. Софтуерният гигант цели да събуди и запали интереса на учениците от 4-и до 6-и клас към компютърното програмиране. За да се реализира тази цел, академията си партнира със съществуващи школи и доказали се преподаватели по информатика. С тази нелека задача в СОУ "Отец Паисий" се е заел учителят Муса Муса. Нaчинът на обучение е тип спортно програмиране. То изисква от учениците висока концентрация на мисловна дейност, бързи реакции и продуктивност. Езикът за програмиране, на който учениците се обучават, е един от официалните на Международната олимпиада по информатика (IOI)-C/C++. Telerik Kids Academy предоставя на обучаващите се материали, лицензирани софтуерни продукти и висококвалифицирани преподаватели от академията. Състезанията се провеждат онлайн, чрез много специална система за оценяване. Отличилите се получават възможност да продължат своето образование във висши учебни заведения и да намерят работа в софтуерната компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай