Отварят Аулата за празника на СУ

Негласна и задкулисна намеса в окупацията видя ректорът Иван Илчев

Отварят Аулата за празника на СУ | StandartNews.com

София. "Ранобудните студенти" ще отстъпят временно окупираната Аула за празника на Алма матер на 25 ноември. Това стана ясно от пресконференция на ръководството, в която след дълго мълчание ректорът на СУ проф. Иван Илчев даде публични изявления по темата за студентската акция. Той помоли медиите да не наричат студентите окупатори, защото е "нелепо да говорим, че някой окупира собствената си сграда". Зам.-ректорът Милена Стефанова поясни, че пропуснатите занятия ще бъдат взети в съботите, както и в дните, предвидени за коледна ваканция, както "Стандарт" вече писа.

"Негласна и задкулисна намеса" в окупацията на Алма матер прозря ректорът проф. Иван Илчев. Той заяви, че многократно е предупреждавал студентите, че "безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат". "Имаше такива неща, макар и не съвсем открито. Това е неизбежно - който и да направи протест в България, ще има политическа сила, която ще се опита да го използва", заяви ректорът пред медиите. Той обаче не пожела да отговори на въпроса кои политици са се опитали да яхнат студентската акция, като го определи като "несериозен", и допълни "Фердинанд, цар Борис Трети". По време на пресконференцията студентската организация "Призив" внесе подписка от 700 души, която е против окупацията на университета. В нея се пита кой ще поеме отговорността за станалото.

"По време на акцията на студентите непрестанно получавах по имейла си запитвания и протести срещу окупацията. На хората, които се бяха подписали с имената си, отговорих, но мнозина бяха анонимни", каза проф. Илчев. Той поясни, че "Ранобудните" са говорили с него предварително, че ще обсъждат въпроса за окупация. Той ги помолил, когато вземат решение, да го уведомят.

Те му съобщили намерението си с sms

Между ръководството и студентите имаше постоянна комуникация, каза ректорът. Той посочи, че към него е имало и натиск "едва ли не да повикаме полиция, университетът да се превърне в бойно поле. Студенти да пищят, студентки да се хващат за вратите - голямо удоволствие за всички. Кръв и зрелища да има. Това никога няма да допуснем", заяви проф. Илчев и допълни, че неговата задача е да запази университета цял. Той направи паралел със ситуацията в Португалия след опустошителното Лисабонското земетресение от 1 ноември 1755 г., последвано от пожар и цунами, и казаното от управляващия страната маркиз дьо Помбал: "Вадят маркиз дьо Помбал изпод развалините на собствения му дворец, превързват му раните, той се оглежда наоколо. Околните казват: "Г-н маркиз, сега какво ще направим? И той отговаря:

Мъртвите ще погребем, гладните ще нахраним

заяви Илчев. "Акцията показа, че студенти от СУ имат будно гражданско чувство, независимо от това какво правителство е било на власт. Доказаха, че се чувстват зле в тази обстановка на политическа острастеност и липса на морал, както мисля, че се чувстваме зле всички", заяви ректорът.

Георги Сенгалевич от Студентския съвет попита дали върху него е имало натиск от собственика на "Капитал" Иво Прокопиев в качеството му на университетски настоятел. Илчев обаче поясни, че университетът е без настоятелство от септември миналата година, когато е изтекъл мандатът на предишните настоятели. Всеки, на когото предложели поста, се опасявал, че ще бъде залят с помия. "Прокопиев не съм виждал от 3 г.", поясни ректорът. Стана ясно също, че

ще има ремонт на 272 аудитория

която бе окупирана първоначално, но не поради щети, нанесени от окупаторите. Пари за ремонта са събрани още миналата година на бала на юриста и целта е това да стане най-модерната аудитория в Алма матер.

Илчев вече е получил отговор от МВР за присъствието на полицаи в двора на Журналистическия факултет, което е нарушение на академичната автономия. От него обаче става ясно, че МВР не е имало намерение да накърнява автономията, а униформените влезли като "лица", не като представители на институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай