Откриха академичната година в СУ

Откриха академичната година в СУ | StandartNews.com

София. Днес Софийски университет "Свети Климент Охридски" открива академичната си година. В 10 часа бяха положени цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

Ректорът на Алма Матер професор Иван Илчев даде старт на новата година. По-късно днес той ще връчи лично студентските книжки на първокурсниците и на лауреатите от национални и международни олимпиади. Служебният премиер проф. Георги Близнашки присъства на церемонията.

"Тази година за първи път беше повишено финансирането на някои професионални направления, които държавата смята за критично важни – това са инженерните и педагогическите. Хубавото е, че през тази година успяхме да направим, заедно с МОН и университетите, Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и стратегията за висшето образование. Това са обнадеждаващи стъпки, особено стратегията за висшето образование. Надявам се на благоразумие сред нашите политици. Надявам се, че става все по-ясно, че образованието и образованите млади българи са истинският фундамент, върху който се крепи държавата", каза проф. Илчев в "Преди всички" по БНР.

За първи път СУ застава начело на три важни университетски мрежи. Това е Асоциацията на балканските университети, това е Консорциумът "Китай и страните от Централна и Източна Европа" , това е Европейската мрежа от катедри "Жан Моне". Досега поне такъв случай не е имало в историята ни, обясни още той.

261 празни места след четвърто класиране, показва информацията на СУ няколко дни преди откриване на академичната година. На финалното класиране са приети още 337 първокурсници. Оказва се, че тези, които имат много нисък бал, също ще могат да учат в университета, макар и в по-непривлекателни специалности.

Бъдещите студенти от специалностите арабистика, иранистика, новогръцка филология, теология, са влезли с едни от най-ниските резултати, сочи статистиката.

В някои факултети на СУ се очаква да излязат резултатите от приема в магистърски програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай