ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": 10 263 ученици учат автомобилостроене

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": 10 263 ученици учат автомобилостроене | StandartNews.com

10 263 ученици от 9 до 12 клас в момента учат автомобилостроене. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова по време на дискусията. "Ако всички от тях се реализират по професията си, няма да е проблем да се напълнят свободните работни места в българската икономика", допълни тя.

"Работим и с бизнеса, и с висшите училища да се случи така, че децата да се реализират или по професията, или да влизат във вузове, в които са приети поне по сродна специалност", добави Михайлова.

Тя съобщи, че в сряда Министерският съвет е приел списък на защитените професии, както и на такива, в които ще има бъдещ недостиг на кадри. Това означава, че дори и само 8 деца ще могат да формират паралелка. В списъка са специалности като машиностроене, електроника, енергетика и транспорт. Специалностите са общо 55 в 12 професионални направления. Михайлова съобщи също, че във Видин е била открита нова професионална паралелка, свръзана с автомобилостроенето, на базата на искания от бизнеса.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова пък добави, че в петък тя и нейни колеги са внесли промени в Закона за висшето образование, които позволяват на бизнеса да влезе в университетите. Както да преподава, така и да акредитира отделни професионални направления. Хора от фирмите ще могат да участват и в комисиите, които изготвят новите учебни програми, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай