Още 12 българи ще учат безплатно в Япония

Още 12 българи ще учат безплатно в Япония | StandartNews.com

12 български младежи приеха на церемония в посолството на Япония в София безплатни самолетни билети за мечтано от тях пътуване към Страната на изгряващото слънце. Там с платени от японското правителство стипендии те ще получат висше образование и специализации в световноизвестни университети в Токио, Осака и др. градове в страната на изгряващото слънце. Преди това кандидатите са издържали успешно не леки изпити в Международна Фондация "Св. св Кирил и Методий", която съдейства на японската образователна програма за България. През последните 25 години Япония е дала възможност на над 500 български младежи и девойки да получат висше образованието, без да похарчат нито лев.

Правителството в Токио не се отказа от безплатната си образователна програма за българи, въпреки че след катастрофалното земетресение и цунами през 2001 г. страната претърпя тежки материални щети и финансови загуби и трябваше да отделя огромни средства за възстановяване. Седем от заминаващите тази година за Япония са специализанти и петима са студенти по различни специалности.

"Обучените в Япония младежи от България създават много приятелски връзки. Те са своеобразен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни", каза в словото си към стипендиантите японският посланик Такаши Коидзуми. Удостоените благодариха сърдечно и обещаха да приложат в България наученото в Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай