Орязали 4 пъти парите за наука

Орязали 4 пъти парите за наука | StandartNews.com

Правителството е съкратило четири пъти парите, които България очакваше по новата Оперативна програма "Наука и образование", съобщи председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев пред БНР.

Планираше се страната ни да получи 1,5 млрд. евро за периода 2014-2020 година. След заседание на кабинета от 31 юли обаче парите са станали 403 млн. евро. Възможно е да излезем на протест заради тези пари, казаха учени. Проф. Митев ще свика ръководството на Съвета на ректорите, за да решат как да реагират. "Научната общност няма да остави това така. На публично обсъждане в нашия университет всички учени се обединиха около сумата 1,5 млрд.", каза ректорът на УНИБИТ проф. Стоян Денчев пред "Стандарт". Според учени обаче това решение не е окончателно и сумата ще бъде разглеждана отново.

Особено са пострадали парите, които трябваше да бъдат дадени за научни изследвания и техническо развитие. В първоначалния проект това са били 568 млн. евро. Сега сумата е станала 178 млн. евро, обясни проф. Митев. Според запознати промяната е станала, след като правителството предложило нова методика, по която да бъдат смятани парите. "Много съм изненадан, имахме обещания на високо ниво, че програмата ще бъде направена като хората", каза и шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров. Междувременно и сдружението на младите учени "Когито" излезе с позиция, че начинът, по който е разработена програмата сега, показвал пълна некомпетентност и намеса на частни корпоративни интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай