Окупацията изяде сесията

Намаляват времето за оценяване, студенти се готвят за изпитен маратон

Окупацията изяде сесията | StandartNews.com

Алма матер се оказа под пълна блокада в понеделник сутринта. Студентите не допуснаха никого в Ректората, а преговорите на зам.-ректорите с тях се оказаха в задънена улица. Междувременно ръководството усилено мисли как да компенсира пропуснатия материал, така че да не бъде анулирана годината.

Окупацията може да свие зимната изпитна сесия. Това стана ясно, след като Алма матер осъмна под пълна блокада. "Ранобудните студенти" прекратиха всякакъв достъп до сградата на университета. Младежите пускат в нея само онези от преподавателите, които са техни съмишленици. Администрацията също не може да влиза.

До нулева година обаче няма да се стигне, бе категоричен зам.-ректорът доц. Милена Стефанова пред "Стандарт". На въпрос дали сесията действително може да бъде намалена, тя заяви, че са обсъждани всички варианти, но решението ще зависи от това колко ще трае окупацията. Засега е ясно само, че семестърът ще бъде удължен с толкова дни, колкото е блокадата. Ако се стигне и до по-кратка сесия, това означава студентите да се явяват на истински изпитен маратон, като държат изпити почти през ден. "Свиването на сесията с една седмица може да е удачно, но не решава проблема, ако окупацията продължи примерно месец. Някои от студентите имат по 5-6 тежки изпита и е нужно време, за да се подготвят", каза доц. Филип Мачев, зам.-декан на Геолого-географския факултет. Самите "Ранобудни студенти" също лансират идеята за по-кратка сесия, като един от вариантите да не се анулира годината.

Младежите взеха решението за пълна окупация на емоционално общо събрание късно вечерта в неделя, след като изведоха хиляди на протест в центъра на София.

Рано в понеделник сутринта плакати "Администрация не се допуска" и "Университетът няма да отвори врати" бяха окачени на оградата на Ректората. Преподаватели, дошли рано, за да влязат в кабинетите си, изненадано разбраха, че няма да имат тази възможност. Окупаторите допуснаха вътре само заместник-ректорите, които се опитаха да преговарят с тях. Оказа се, че ректорът проф. Иван Илчев е председател на научна конференция в чужбина, планирана от много време. В негово отсъствие преговорите поведоха заместниците му Анастас Герджиков, Румен Панков и Милена Стефанова. В ранния следобед обаче на сайта на Алма матер се появи съобщение, че те не са се увенчали с успех. "Разговорите, които се водят от сутринта, засега не дават резултат. Академичното ръководство призовава студенти, преподаватели и служители към търпение до намиране на изход от ситуацията", пише на сайта на СУ.

Междувременно стана ясно, че проф. Илчев прекратява предсрочно участието си в научния форум и във вторник ще бъде в университета, за да поднови преговорите. Междувременно студенти се оплакаха пред "Стандарт", че не са били допуснати в сградата, дори за да подадат молби за стипендии.

Заради тоталната окупация на Ректората пострада и устният държавен изпит по наказателно право, който трябва да държат на 12 ноември бъдещите юристи. Той бе на косъм от пропадане, преди в понеделник следобед да бъде преместен в Журналистическия факултет. До късно следобед обаче младежите не знаеха точно нито в кои зали ще бъдат, нито издържали ли са първата част на изпита - правене на наказателно-правен казус, която се проведе в петък. Причината за забавянето на тази информация бе, че администрацията не бе допусната до компютрите си в Ректората, за да я качи в интернет. По-късно служителите отидоха в друг факултет, за да извадят тези данни.
Самият изпит е уреден така, че в седемдневен срок от решаването на казуса трябва задължително да бъде проведено устното препитване. В противен случай студентите могат да останат без бакалавърска степен и имат основание да съдят университета. Изпитът ще тече в Журналистическия факултет в рамките на следващите три дни, както бе предвидено, бе лаконичен деканът на Юридическия проф. Сашо Пенов. От понеделник и медии не се допускат в двора на Ректората.

Пред БНР пък контрапротестиращи поискаха полицейска намеса. Те допълниха, че ще настояват за оставката на вътрешния министър, ако не може да се справи със ситуацията. Ако полицията не предприеме нещо, ние ще предприемем контраудар, казва Стоян Тодоров.

Ако пускаме чиновници, няма да има ефект

Борис Рангелов, "Ранобудните студенти"

Решението за пълна окупация бе взето в неделя вечерта на общо събрание от 250 студенти. Обсъждани бяха различни варианти, в общи линии колкото хора - толкова и предложения. Но стигнахме до извода, че частична окупация би била неефективна. Ако си спомняте още първия ден след окупацията, ние бяхме спрели достъпа на преподаватели и администрация. След това постепенно започнахме да ги допускаме в сградата, накрая се стигна дотам, че дори и лавката работеше. Но решихме, че трябва отново да затегнем режима. Според мен до нулева година няма да се стигне, каквото и да се говори. Има варианти това да бъде избегнато.

Не може да причиняват такъв дискомфорт

Петър Панчев, студент по право

В петък правих казус и очаквах днес около обяд резултатите ни вече да са качени, за да знаем дали ще държим устен изпит, или не. Това че в последния ден не знаем къде ще се явяваме и дали да започнем да преговаряме за изпита, или не, е нормално да причинява дискомфорт. Все още не знаем кой къде е разпределен, а е вече понеделник следобед. Не мога да разбера какво стои зад това решение за пълна окупация - дали определени политически нагласи, дали нещо друго. По принцип аз също подкрепям исканията на протеста, но смятам, че те трябва да се изразяват на улицата, а не чрез окупация на сградата.

Бяха обещали, че няма да пречат

Борис Стойчев, студент по право

Напрежението преди този изпит е голямо, материалът е труден, а при цялата тази ситуация се явяват и допълнителни усложнения, които не са нужни никому. Бе ни обещано, че изпит ще има, че няма да му попречат и в последния момент се случи това. Аз не съм против протеста, но съм против формата и начина, по който се казват тези искания.

Искат зали от БАН за лекциите

Някои факултети вече са преместили лекциите си в останалите сгради на Софийския университет, извън Ректората. Част от тях обмислят да поискат назаем и помещения от БАН, в които да пренесат занятията, така че да спасят годината. Председателят на академията акад. Стефан Воденичаров заяви за "Стандарт", че "за колеги" винаги е готов да услужи и ще намери помещения, само и само да не се стигне до нулева година.

"При нас това е невъзможно, защото освен лекции имаме и упражнения, за които ни трябват микроскопи и друга апаратура", казаха от Геолого-географския факултет. Ако окупацията продължи още месец, бъдещите геолози също могат да бъдат заплашени от изместване на държавния си изпит. Той се провежда през септември, но преди това студентите от четвърти курс трябва да са изкарали задължителна лятна практика. "Ако се наложи да удължим семестъра с месец, това означава да съкратим практиката, което е недопустимо. Другият вариант е изместване на държавния изпит, на който те трябва да получат бакалавърска степен, за по-късна дата", каза зам.-деканът доц. Филип Мачев. Междувременно деканите на останалите факултети, които засега не са под окупация, вече започнаха да издават заповеди "с всички законови средства" да се възпрепятства прекъсването на занятията и достъпът на външни лица.

Готвят блокада на парламента

Във вторник в 10.30 ч. "Ранобудните студенти" се канят да окупират парламента, става ясно от страницата на пловдивската им група. Студентите под тепетата са написали, че рано сутринта ще тръгнат с автобус към столицата, за да участват в акцията. В мрежата вървяха слухове, че окупацията може да бъде прекратена още във вторник, когато младежите излязат на площада и се слеят с общия протест.

"Аз съм чул поне десетина версии, но всички решения се вземат от общото събрание", каза Борис Рангелов от "Ранобудните". Той не пожела да коментира планирана ли е действително такава акция. Очакваше се в понеделник младежите да имат общо събрание късно вечерта след 20 часа. Преди това слуховете твърдяха, че окупаторите ще се откажат от акцията си още на 10 ноември, като след излизането си начело на протеста повече няма да се върнат в Алма матер, но това не се осъществи.

Снимаха Пардю при младежите

Бившият американски посланик Джеймс Пардю посети окупирания Софийски университет. Фоторепортер на BNews засече бившия US дипломат на излизане в понеделник следобед. Според информацията Пардю е влязъл с две жени през входа откъм подлеза към метрото. Решетките се отвориха за него към 14,40 часа, като той останал вътре около 40 минути. Според BNews от Посолството на САЩ в София не са отрекли, че Джеймс Пардю е у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай