Обещание: 1600 лв. учителска заплата през 2021-а

Обещание: 1600 лв. учителска заплата през 2021-а | StandartNews.com

Към края на мандата учителите да получават по 1860 лева бруто е плана на правителството. Това прави около 1600 лева чисто. Този ангажимент е сред приоритетите на кабинета. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той обясни, че към момента най-ниската учителска заплата е 760 лева, а най-ниската директорска 960.

Красимир Вълчев коментира, че учителите заслужават повече и поясни, че до края на мандата е планирано да се постигне двойно увеличение спрямо сегашното.

Той допълни, че са осигурени по 330 милиона лева годишно за изпълнение на този проект - 1 милиард и 400 хиляди лева за четирите години.

Увеличението на заплатите ще е 15 % за цялата година. Вълчев смята, че до 2021 година ще бъде реализирана учителска заплата от 1600 лева.

Втората стъпка на увеличението на доходите ще е още следващата година, уверява министърът.

"Механизмът трябва да бъде изработен така, че да се дават повече пари на педагозите, които се занимават с деца със специални нужди. 18-20% от децата, навлизащи в образователната система, не владеят български език. Най-доброто решение на този проблем е да създаваме по-мотивирани учители", каза Красимир Вълчев.

По повод приема на първокласници, образователният министър уточни, че са нужни измерими и проверими критерии, защото това ще минимизира възможността за манипулация и родителите ще могат да упражнят контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай