Няма закрити училища в Кърджалийско, близо 80 повече са първолаците

Няма закрити училища в Кърджалийско, близо 80 повече са първолаците | StandartNews.com

12 училища от общо 78 в Кърджалийско ще посрещнат децата в обновени сгради

Кърджали. Тази годи­на няма закрити учи­лища в Кърджалийско. Преобразувано в ос­новно е СОУ "Свети Климент Охридски" в Кърджали. В Ардино се сливат СОУ и Професионална гимназия в СОУ "Васил Левски" с професионални па­ралелки. Причината е намалелият брой уче­ници, съобщиха от РИО Кърджали.

12 училища от общо 78 в региона ще посрещнат децата в обновени сгради. Напълно санирани по проектите за енергийна ефективност са СОУ „Йордан Йовков" в Кърджали, училищата в селата Мост и Широко поле, както и 3 детски градини в града. Общата инвестиция възлиза на 3 млн.лева. В Професионалната гимназия по икономика "Алеко Константинов" в Кърджали се монтира асансьорна уредба, приго­дена за деца и възрастни с увреждания. В останалите учебни заведения бе из­вършено основно осве­жаване, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Сашка Тръпкова.

В класните стаи на 15 септември в Кър­джалийско ще влязат над 15 300 ученици. Първокласниците в област Кърджали та­зи година са 1 389 - с над 70 повече от миналата година. Най-голямо е увеличението на прекрачващите за първи път училищния праг в община Кърджали – 84. От системата на образованието през изминалата учебна около 100 ученици от област Кърджали са отпаднали, коментира Сашка Тръпкова, началник на Регионален инспекторат по образование. За 34 ученици причините са социални, 24 - поради големия брой отсъствия. Увеличава се броят на заминаващи за постоянно в чужбина ученици. Това са 174 деца само за миналата година.

Пред старта на учебната 2014-2015 г. училищата в Кърджалийско са снабдени с гориво, сочи още справката на Регионал­ния инспекторат по образованието.

Седмица преди 15 септември Дирекция "Бюро по труда" Кърджали обяви 23 места за учители без стаж, а за старши - 2. Търсят се девет възпитатели. Свободни места има за трима учители в детска градина. Нужен е и педагогически съветник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай