НБУ отрече скандал с бежанци

НБУ отрече скандал с бежанци  | StandartNews.com

Слухове за инцидент с мигранти, публикувани и от някои медии, създадоха напрежение в онлайн пространството. От НБУ и МВР категорично отрекоха.

По-рано излезе инфрмация, че бежанци с викове „Аллах Акбар" не са нахлували из коридорите на Нов български университет.

По време на днешното заседание на вътрешната комисия към парламента зам.-министър Красимир Ципов заяви, че до МВР е "достигнала такава информация" и "все още тече проверка". Малко по-късно обаче стана ясно, че информацията не е вярна. Ципов се обади лично на Атанас Мерджанов, който е член на комисията, за да обяви, че няма подобно нещо.

Ето позицията на Нов български университет:

"Уважаеми колеги,

В онлайн пространството в последните два дни излязоха и бяха мултиплицирани публикации с невярно съдържание, твърдящи, че на територията на НБУ са се случили набези, че студентите масово не посещават лекции от страх и че в Университета са приети за обучение бежанци. И трите твърдения категорично не отговарят на истината.

След публикуването и разпространението на тези материали НБУ беше обект на засилен медиен интерес и интензивни въпроси от страна на студентите. С оглед успокояване на общественото напрежение, бихме искали да уверим всички, че не е имало такава случка и сме готови да предоставим записите от нашите охранителни камери на разследващи органи, в случай че към тях има интерес. Всички студенти, които се приемат за обучение в Нов български университет, преминават през процедури за прием съгласно закона, а чуждестранните студенти от трети страни и през процедурите на съответните институции.

В Нов български университет протича спокойна учебна и научна дейност с обичаен ритъм.

Бихме искали също така да Ви информираме, че ръководството на университета е в постоянен диалог с представители на всички институции, свързани с увеличения брой бежанци в страната, още от лятото на 2013 г., включително и с Държавна агенция за бежанците и ръководството на Центъра за настаняване, намиращ се в кв. Овча купел, както и МВР.

Взели сме всички мерки, които зависят от Университета, включително за допълнителна осветеност в района в късните часове, постоянен пост на охранителите на всички входове на територията на НБУ, непрекъснато видеонаблюдение с над 100 камери и засилена бдителност на служителите. Предприели сме и ще продължаваме да предприемаме всички възможни мерки, като регулярно актуализираме системата си за сигурност в рамките на закона и на нашите правомощия.

Съгласно изявлението на министъра на вътрешните работи във връзка със случилото се на 13 ноември 2015 г. в гр. Париж, в НБУ се изпълняват всички предвидени от съответните органи препоръки."

Ето и позицията на СДВР:

СДВР проверява информация за инцидент в сградата на Нов български университет

По разпореждане на директора на СДВР ст.комисар Младен Маринов в момента се извършва повторна проверка във връзка с появилата се информация, че във вторник вечерта група чужди граждани са влезли в сградата на НБУ. Сигнал за такова нарушение не е подаван в дежурната част на дирекцията и в районното управление, на територията на което се намира университетът. Той се охранява от частна фирма, наета от учебното заведение.

След разпространената по мрежата информация, днес сутринта служители на Шесто РУ са провели разговор на място с охранителите на НБУ, които са отрекли за подобен инцидент. В момента се извършва втора проверка, в която ще се търси информация и от отговорника по сигурността в университета.

На този етап не се потвърждават данни за нахлула група от чужди граждани в сградата на учебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай