Неделя,

Национален протест на полицаите пред парламента

От: Администратор -
2885
Национален протест на полицаите пред парламента
A
A
A

Протестите на полицаите от последната седмица ще доведат до един от най-масовите досега. Днес служителите на МВР ще се съберат на национален протест от 13:00 часа пред Народното събрание. Очаква се поне 10 областни дирекции на МВР да се включат в протестния митинг. Ще присъстват и служители на затворите и военнослужещи.

Протестиращите настояват за запазване в пълен размер на социалните придобивки при пенсиониране въпреки компромиса и допълнителните пари за ведомството, за които през седмицата съобщи премиерът Бойко Борисов.

Те искат незабавно оттегляне на проекта за държавния бюджет за 2016 г. в частта, засягаща социалните права на служителите в Сектор „Сигурност".

Полицейското недоволство започна във вторник, след като стана ясно, че в проекта за бюджет за догодина се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор „Сигурност" при пенсиониране, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени.

В сряда правителството даде заден ход за някои от предвижданите поправки. Стана ясно, че 20-те заплати при пенсиониране остават, намаляването им до 10 ще важи само за новопостъпилите, съобщава Би Ти Ви.

Синдикатите обаче не се разбраха с ръководството на МВР и полицейските протести продължиха както в столицата, така и в редица градове в цялата страна.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията