Неделя,

Наши зрелостници кандидатстват в чужбина

От: Администратор -
2057
Наши зрелостници кандидатстват в чужбина
A
A
A

Рекорден брой български зрелостници кандидатстват в чужди университети тази година, отчитат консултантски агенции за образование в Западна Европа. Очаква се катастрофален спад на кандидатите за българските университети, съобщава bTV.

23-годишният Димитър Божанов от Асеновград иска да стане архитект. Решил да учи в България. Записал се в университета по архитектура в София. Година по-късно решава да напусне родината.

По думите му у нас се работи изключително строго в рамките на учебника, много от които са остарели.

„Не можем да видим съвременна сграда от последните 10 години да е построена по учебник. Няма ги вече тия неща. А там нас това ни учат. Няма развитие. Не може цял свят да се развива напред, а ти да си в 82-ра. Искам да се развивам просто", казва Димитър.

Животът в Студентски град и културата там също помогнали на Димитър да реши да избяга.

„Повечето хора, които виждам там, не са за да учат и да се развиват. А заради заведенията, заради нощния живот. Просто хората ги влече. Аз съм напълно разочарован, че в Студентски град има една книжарница. Няма една библиотека", допълва той.

Представители на някои от най-престижните британски и други европейски университети са дошли на крака в София на лов за българи като Димитър.

Броят на младежите, които изобщо нямат намерение да кандидатстват в наш университет тази година, е рекорден.

Тази есен се очаква да бъде катастрофална за нашите университети откъм брой кандидатстващи. Западните университети обират почти всички ученици от елитните училища.

Ели Тончева прави контакт между български ученици и западни университети от години. Забелязва, че с годините се отваря пропаст между средните училища, които държат високо ниво, и всички останали.

„Има съществено разделение вече между децата, които знаят какво искат, целенасочено се подготвят, за да го постигнат, и децата, които са много неориентирани, които слушат чалга по цял ден висят във „Фейсбук" и си губят времето", обяснява Тончева, която е управител на консултантска агенция за образование в чужбина.

18-годишната Галина от София завършва догодина, но вече организира приемането си в чужд университет. По думите й така ще направи и повече от половината й клас.

Димитър Божанов е поканен да учи в Англия. „Засега съм в Бристол Сити, Западна Англия. До океана, какво ми трябва повече", казва той.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички