Наши студенти ще се обучават в "Газпром"

Наши студенти ще се обучават в "Газпром" | StandartNews.com

София. Български студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще се обучават в областта на изграждането и експлоатацията на газопроводи от специалисти на "Газпром".

Това стана ясно от изказването на шефа на руската компания Алексей Милер, след като ВУЗ-ът го удостои с почетното звание доктор хонорис кауза. Той обяви, че УАСГ и "Газпром" подготвят специална програма за обучение и обмен на опит между нашите студенти и руските специалисти. По късно ректорът на ВУЗ-а проф. Красимир Петров уточни пред "Стандарт", че програмата все още се обсъжда и разработва, но по всяка вероятно българските студенти няма да ходят до Русия, а "Газпром" ще изгради учебни центрове у нас.

След като беше удостоен с почетната титла, Алексей Милер сърдечно благодари за оказаната му чест. Той отбеляза, че приема наградата като част от 40-годишното сътрудничество в енергийната и газовата сфера между България и Русия, а чрез реализацията на газопровода "Южен поток" двете страни постигат най-високото ниво в това сътрудничество. Милер заяви още, че приятелството и културно-историческите отношения свързват двата народа от векове. Получавайки лично от ректора като подарък картина, Милер я нарече "Процъфтяваща България" и добави, че "Южен поток" ще донесе на страната ни съвсем друг статут в региона - на газоразпределителен център за Европа. "Независимо дали времето е студено или много студено, дали има или няма газ в хранилището, синьо гориво за България винаги ще има", каза Милер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай