Вторник,

Наши студенти ще се обучават в "Газпром"

От: Failed to load user -
4135
Наши студенти ще се обучават в "Газпром"
A
A
A

София. Български студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще се обучават в областта на изграждането и експлоатацията на газопроводи от специалисти на "Газпром".

Това стана ясно от изказването на шефа на руската компания Алексей Милер, след като ВУЗ-ът го удостои с почетното звание доктор хонорис кауза. Той обяви, че УАСГ и "Газпром" подготвят специална програма за обучение и обмен на опит между нашите студенти и руските специалисти. По късно ректорът на ВУЗ-а проф. Красимир Петров уточни пред "Стандарт", че програмата все още се обсъжда и разработва, но по всяка вероятно българските студенти няма да ходят до Русия, а "Газпром" ще изгради учебни центрове у нас.

След като беше удостоен с почетната титла, Алексей Милер сърдечно благодари за оказаната му чест. Той отбеляза, че приема наградата като част от 40-годишното сътрудничество в енергийната и газовата сфера между България и Русия, а чрез реализацията на газопровода "Южен поток" двете страни постигат най-високото ниво в това сътрудничество. Милер заяви още, че приятелството и културно-историческите отношения свързват двата народа от векове. Получавайки лично от ректора като подарък картина, Милер я нарече "Процъфтяваща България" и добави, че "Южен поток" ще донесе на страната ни съвсем друг статут в региона - на газоразпределителен център за Европа. "Независимо дали времето е студено или много студено, дали има или няма газ в хранилището, синьо гориво за България винаги ще има", каза Милер.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички