Наши математици отиват на олимпиада в Китай

Наши математици отиват на олимпиада в Китай | StandartNews.com

Търсят спонсор за билети

Велико Търново. Пет деца от великотърновска област се класираха за световното математическо състезание в Китай, но едва ли ще заминат защото нямат средства за път.

Четирима възпитаници на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново и един от СОУ "Николай Катранов" в Свищов са избраните да решават задачи в Китай. Абсолютен първенец е осмокласникът Петко Казанджиев. Заедно с още две деца – от Малайзия и Хонг Конг, той е събрал максимален брой точки сред всички участници и е удостоен със златна значка. За бронзовото отличие са се преборили Андрей Върбанов от 8 клас, десетокласничката Иванка Кабакчиева и Мартин Иванов от 9 клас.

Покана от Китай има и Любомира от Свищов, която от години печели национални и международни математически състезания. Досега тя има 18 първи места, 6 златни медала, 2 бронзови, 4 втори места и едно трето. SASMO е сингапурско азиатско математическо състезание, в което участват деца на възраст от 9 до 18 г. от цял свят, а за първа година в него се включва и България. Форумът е сравнително нов – за първи път се е провел през 2006 г., а през м.г. за шампионската титла са се борили рекорден брой участници – 8598.

Тази година участниците са 17 000, като от нашата страна са 700.

Световният финал ще се проведе в китайския град Ченду от 24 юли до 30 юли, но участието на най-добрите математици от Велико Търново и Свищов все още е под въпрос. Пътуването на Любомира ще струва около 2000 долара, които училището и семейството не могат да подсигурят. За четиримата младежи от ПМГ трябва да бъдат събрани 7500 евро, а за детето от Свищов 2000 долара, които са непосилни за училищния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай