Наш ученик проби с изобретение зад океана

Десетокласникът Христо усъвършенства системата за броене на дупки по улиците

Наш ученик проби с изобретение зад океана | StandartNews.com

Ученикът от математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна Христо Стайков е пробил в САЩ с едно от изобретенията си - Ipod приложение.

То показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер - холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Приложението вече се ползва в редица американски училища - чрез него децата имат възможността да рисуват, без да познават в цялост математическите зависимости и симетрии. Христо Стайков е разработил приложението преди две години, докато е бил в VIII клас, разказа Елеонора Павлова, учител по информационни технологии и научен ръководител на младия талант.


Ученикът стана известен със своя сайт, с който преброи дупките 300-километровия път от Варна до Велико Търново. Миналата година разработката му преброи 880 рискови неравности. На среща с кмета на Варна Иван Портних десетокласникът представи уникалната си разработка - кутията със сензори, която трябва да бъде монтирана в автомобил. Акселерометърът засича вибрациите и отчита дали има дупки на пътя, като се използва амплитудата на вълната, за да се оцени дълбочината им. Чрез използването на GPS координати устройството директно предава и наслагва получената информация върху интерактивна карта.


Портних увери младия талант, че общината ще помогне за доразвиване на проекта и му предложи да включи в него опция за подаване на информация от гражданите и шофьорите. Проблемът с пътната инфраструктура в града е сериозен и ние имаме стратегия за решаването му - с пълна рехабилитация на улиците, каза градоначалникът. Ученикът пое предизвикателството да доразвие проекта си. Внедряването на подобна система за състоянието на пътищата в реално време ще помогне за по-бързата реакция на общината по отстраняване на дупките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай