Петък,

Наш ученик проби с изобретение зад океана

От: Failed to load user -
1900
Наш ученик проби с изобретение зад океана
A
A
A

Ученикът от математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна Христо Стайков е пробил в САЩ с едно от изобретенията си - Ipod приложение.

То показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер - холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Приложението вече се ползва в редица американски училища - чрез него децата имат възможността да рисуват, без да познават в цялост математическите зависимости и симетрии. Христо Стайков е разработил приложението преди две години, докато е бил в VIII клас, разказа Елеонора Павлова, учител по информационни технологии и научен ръководител на младия талант.


Ученикът стана известен със своя сайт, с който преброи дупките 300-километровия път от Варна до Велико Търново. Миналата година разработката му преброи 880 рискови неравности. На среща с кмета на Варна Иван Портних десетокласникът представи уникалната си разработка - кутията със сензори, която трябва да бъде монтирана в автомобил. Акселерометърът засича вибрациите и отчита дали има дупки на пътя, като се използва амплитудата на вълната, за да се оцени дълбочината им. Чрез използването на GPS координати устройството директно предава и наслагва получената информация върху интерактивна карта.


Портних увери младия талант, че общината ще помогне за доразвиване на проекта и му предложи да включи в него опция за подаване на информация от гражданите и шофьорите. Проблемът с пътната инфраструктура в града е сериозен и ние имаме стратегия за решаването му - с пълна рехабилитация на улиците, каза градоначалникът. Ученикът пое предизвикателството да доразвие проекта си. Внедряването на подобна система за състоянието на пътищата в реално време ще помогне за по-бързата реакция на общината по отстраняване на дупките.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички