Наплив за Туризъм във ВТУ "Св. св Кирил и Методий"

Наплив за Туризъм във ВТУ "Св. св Кирил и Методий" | StandartNews.com

Велико Търново. 898 кандидатстуденти искат да изучават Туризъм във великотърновския университет, така специалността повежда класацията за най-желана от всички предмети в старопрестолния ВУЗ. 241 са кандидатите от всичките 3067, които искат да изучават Право и са го посочили като първо желание в кандидатстудентските си документи. След това се нареждат специалностите Туризъм - 170 души и Английски език с втори чужд език - 123 души. В задочните форми най-предпочитани са „Предучилищна и начална училищна педагогика", посочена от 155 души, Психология - 91 души и „Педагогика на обучението по физическо възпитание" - 84 души. Най-много кандидат-студенти - 768, ще се явяват на тест по български език и литература. Проверка на говорните и комуникативните способности ще преминат 623 души. Тестът по история на България е предпочетен от 234 кандидати.

Публична администрация е другата търсена специалност за която документи са подали 753 души, а за Маркетинг - 744. При задочните форми в топ 3 влизат Туризъм - с 554 подали документи, Маркетинг - 553 и Социални дейности - 523 души. Във Великотърновския университет има кандидати от 28-те области на страната. Най- много са от Великотърновска област - 700 души, следват Плевенска, Габровска, област Враца, Ловеч, Стара Загора, Сливен, Русе и Бургас. Адриян Адриянов Арсенов, на 18 години от Долни Цибър, е най-младият кандидат-студент. 58-годишната Емилия Маринова Димитрова от Божурище пък е най-възрастният кандидат, подал документи във ВТУ. 2239 са общо местата по държавна поръчка във ВТУ за първокурсници в бакалавърската степен. От тях 1677 са за редовно обучение и 562 - задочно. За магистри са отпуснати 90 места редовно и 30 - задочно. През следващата година ВТУ ще запише в редовна форма и 66 професионални бакалаври, които ще се обучават в Педагогическия колеж в Плевен.

Кандидатстудентските изпити във ВТУ стартираха на 5 юли, когато са тестовете по чужди езици, и ще приключат на 15 юли с препитванията по скулптура и рисуване за специалността „Църковни изкуства". Тестът по български език и литература е на 6 юли, а по история на България - на 9 юли. Проверката на говорните и комуникативни способности е в дните 6, 7 и 9 юли от 14.00 часа. На всички рожденици по време на кандидатстудентските изпити ще бъде подарена специална картичка от ректора и книги на преподаватели от Великотърновския университет. След излизането на резултатите, всички, които имат 6.00 на изпитите, ще получат поздравителен адрес от ректора за своя успех. Първото класиране ще бъде обявено на 16 юли, второто - на 20 юли и третото - на 23 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай