На лов за умни джаджи на матурите (ОБЗОР)

На лов за умни джаджи на матурите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Абитуриентите ще оставят не само телефоните си, а и всички умни джаджи, преди да се явят на матура. За първи път това ще важи и за квесторите, разказа зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Миналата година квестор бе заловен от камера как разговаря по мобилен телефон в училищния коридор и наказан заради това. Стаматов подчерта, че ще бъдат прибирани и "умни" часовници или гривни, които дават възможност да се подсказва чрез тях. Ще бъдат събирани и химикалите, като учениците ще пишат само с химикалки в черен цвят, които ще им бъдат раздадени от министерството.

За първи път се прилага и друга мярка - запечатване във вечерта преди изпита на всички зали, както и на санитарните възли. Това ще става, след като те бъдат проверени от комисията за услужливо "забравени" вещи и мобилни телефони. На другия ден залите и тоалетните ще бъдат разсекретявани непосредствено преди изпита. Във всяко училище в комисията ще има родител и експерт от МОН или регионалния инспекторат. И квесторите, и експертите ще бъдат разпределени от компютър на случаен принцип, така че да не може учители да бъдат квестори в училища, където изпит държат техни възпитаници. Камерите в училищата пък ще бъдат свързани за пръв път в единна мрежа, като изпитът ще може да се наблюдава в реално време от екип на МОН.

"Тези мерки не означават, че абитуриентите са нарочени за виновни, а че се опитваме да осигурим справедлив и честен изпит", каза Стаматов. Той допълни, че очаква и тази година да има опити за търговия с отговори на матурите. Попитан как ще се справи със ситуация като миналогодишната, когато Яворов се появи във Фейсбук вечерта преди изпита и някои го сметнаха за указание какво ще се падне, Стаматов отговори, че очаква подобни провокации и сега. МОН разпространи списъка с 15-те изучавани в последните две години български автори, които могат да се паднат. Това са Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев. Общо 52 089 абитуриенти са подали документи за първия зрелостен изпит, а 52990 - за втория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай